Kunstkijkroute herstart na zomerstop

6 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De kunstkijkroute in Amersfoort start zondag 15 septemberweer na een zomerstop. Gemarkeerd met de Kkr vlag openen kunstenaars en galeries hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen gratis alle kunst bekijken. Twee kunstenaars en hun gastexposanten presenteren zich en lichten hun samenwerking toe.

Klary van der Pol en haar gastexposant Herma Patraeus- Breuersvormen vormen een verrassende combinatie. Klary verft en vervilt wol enmaakt daar hoeden, kragen, sjaals van. Soms werkt zij voor modeshows en anders aan haar eigen collectie.

Herma schildert portetten. Androgyne, markante koppen die de toeschouwer recht aankijken. Door de doeken horizontaal te gebruiken, kan Herma meer inzoemen op de ogen. Zij begint met een houtskoolschetsdoor iemand die zij ziet op straat, op tv of in de krant. ,,Het gaat om de bijzondere gelaatstrekken, de opvallende verschijning", aldus Herma.

Volgens beide kunstenaars gaat het een charmante combinatie worden. Drie portretten gemaakt door Herma van markante, nogal robuuste mannen samen met het zachte, kleurrijke viltwerk van Klary. Herma vertelt: ,,De komende drie maanden lever ik voor iedere Kkr zondag andere werken in. Het gaat altijd om portretten maar het formaat en de uitstraling zal telkens anders zijn."

Coninckstraat 18, Klary van der Pol, www.herma-artelier.nl.

Pia Plas neemt al jaren deel aan de Kunstkijkroute. Eerst met schilderijen en beelden. Nu vooral met haar kunstenaarsboeken. ,,Juist omdat mijn werk erg gevarieerd is", vertelt Pia, ,,kan ik al mijn ideeën kwijt in één medium, het boek." In haar woonkamer wordt alles getoond omdat er geen atelier is en buiten in de tuin zijn beelden te zien. Kunstenaarsboeken zijn in vele vormen: gedrukte exemplaren, fotoboeken, boeken met beeld én tekst, en unica. Pia doet het laatste. ,,Vaak is het maken van een boek op zichzelf al een spannende bezigheid", aldus Pia. Ze werkt met collage-, linosnede technieken. De omslagen kunnen van allerlei materiaal zijn: papier, karton, zink, textiel, gebakken klei. Eenmalige tekeningen of schilderwerkjes mét of zonder tekst. Zondag laat Pia ook schilderijen, monoprints zien.

Gasexposant Trudy Beekman maakt leporello's, dat zijn harmonicaboeken in verschillende maten. Trudy tekent naar de echte natuur en zelden van foto's. Tijdens de Kkr laat zij vooral deze leporello's zien. ,,Ik heb zeker een match met mijn gastvrouw Pia", zegt Trudy. ,,We werken met dezelfde materialen en zijn geïnteresseerd in veel dezelfde onderwerpen." Samen zijn zij naar de Papiermolen in Loenen geweest en hebben afgesproken alle tentoonstellingen betreffende papier, boeken en kalligrafie met elkaar te bekijken. Trudy vindt het werk van Pia leuk, humoristisch en origineel. ,,Ook haar huis en tuin zijn erg inspirerend", zegt Trudy.

Teut 20, piainbeeld.blogspot.com, schetsacedemie.nl.

De kunstkijkroute wordt iedere derde zondag van de maanden september, oktober, november, maart, april en mei door de hele stad gehouden. Ook de deelnemende ateliers buiten het centrum zijn geopend. In Frame de galerie is vanaf 15 septemberde expositie van Marleen Noordergraaf te zien, aan de Stadsring 2. Meer niformatie: www.kunstkijkroute.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie