Ancurio: sieraden met een hart

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Wie heeft er niet een oud sieradenkistje met inhoud in huis. Sieraden van een oma, een moeder, een tante. Het staat in de kast af en toe kijk je er eens in, vaak doe je er niets mee. En dat is jammer, want die sieraden zijn vaak de enige tastbare herinneringen aan een dierbare vrouw. Soms zijn ze te teer om te dragen of kapot. Vaak zijn ze enkel te ouderwets. En toch is er bijna altijd weer een draagbaar sieraad van te maken. Ouderwetse stukken zijn met een paar ingrepen te moderniseren. Vaak maak ik van meerdere sieraden een. Ik geniet er van dat een sieraad, wat ooit met liefde is gekocht of gegeven, weer een nieuw leven begint.”

AMERSFOORT - Lang geleden stalen sieraden het hart van Foktjen Koning. Ze studeerde aan Nederlands enige edelsmedenacademie in Schoonhoven. Daarna werkte ze jarenlang bij juweliers in de hoofdstad. Drie jaar geleden streek ze neer in Amersfoort waar ze met haar eigen sieradenwinkel Ancurio de stad extra glans geeft. ,,Ancurio is een bijzondere winkel, een winkel vol liefde. Liefde voor sieraden en dan vooral sieraden met een verhaal, een verleden”, vertelt Foktjen.

Naast het opnieuw tot leven brengen van sieraden, heeft Foktjen zich gespecialiseerd in het repareren van sieraden. Zelf is ze specialist in rijg- en knoopwerk en ze werkt samen met een goudsmid die het smeedwerk voor zijn rekening neemt. ,,Repareren is geen luxe, het is dan ook niet alleen voorbehouden aan exclusieve en exorbitant dure juwelen. Ook goede namaak verdient het om gerepareerd te worden. Niet de prijs telt, maar eerder de verknochtheid van de eigenaar aan het sieraad. Repareerwerk is meestal snel terug, vooral wanneer ik het stuk alleen zelf onder handen neem. Soms is repareren een te groot woord en hoeft een sieraad alleen opgeknapt te worden.”

Ancurio heeft natuurlijk ook sieraden te koop. ,,Er ligt hier geen bepaald merk. De meeste stukken komen Engeland en de Verenigde Staten. Veel bloemen en vlinders. Je zou de meeste dingen kunnen scharen onder de noemer: Victoriaans. Ik hou van dramatisch, groot en veel. Maar het is niet allemaal oud, jaren 50, 60, 70 of splinternieuw. Het ligt hier allemaal gezusterlijk naast elkaar. Ik heb een paar oudere stukken en dan dus veel vintage. De prijzen beginnen bij 4,95 en het duurste wat ik op dit moment heb liggen kost 295 euro, dat stuk is wel echt oud. Wat ik ook veel heb zijn oorclips, die zie je niet zo vaak meer, het is tegenwoordig allemaal stekers. Maar vroeger hadden de clips de overhand, die vind je hier. Toch handig als je bijvoorbeeld geen oorstekers kunt dragen door een allergie.”

u Ancurio

Hendrik van Viandenstraat 10

Telefoon 033 4691097

www.ancurio.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie