Dierentehuis zit over- en overvol

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De medewerkers en vrijwilligers van het Dierentehuis hebben hun handen meer dan vol. Terwijl de helft van Amersfoort vakantie viert, beleeft het Dierenthuis een ‘topdrukte’. Alle beschikbare ruimte moet optimaal worden gebruikt. De dieren zitten veel te dicht op elkaar. Er is zelfs geen plek meer voor een aparte quarantaine en ziekenboeg. De speelweide is ingericht als tijdelijk verblijf voor de honden. In het asielgedeelte zitten de dieren ook meer in in de hokken.

Opnamestop en beperking openingstijden AMERSFOORT - Zelfs voor zwerfdieren is er op dit moment geen plek meer in het Dierentehuis. De opvang zit overvol. Op dit moment zitten er 36 honden en 130 katten, waar er eigenlijk maar plaats is voor 24 honden en 40 katten. ,,Vorig jaar hadden we een opnamestop van één maand. Nu hebben we het hele jaar door problemen’’, vertelt Barbara van Opdorp.

door John Spijkerman

De overbelasting van het Dierentehuis is niet goed voor het dierenwelzijn. ,,Het zorgt voor steeds meer stress bij de dieren en leidt tot een hoger infectiegevaar. En omdat de dieren een lagere weerstand hebben, zijn ze sneller ziek.’’ Die zieke dieren kunnen niet meer geïsoleerd worden. Laatst moest de kattenafdeling twee weken gesloten worden voor het publiek, omdat er katten waren die last hadden van de niesziekte.

Mensen die afstand willen doen van een huisdier, moeten er rekening mee houden dat ze op een wachtlijst worden geplaatst. Daarop staan al 50 honden en 90 katten. Met de huidige overbezetting duurt het vijf tot zes maanden voordat het Dierentehuis plek heeft. Ook voor zwerfdieren is er geen plek meer in het Dierentehuis. ,,De agressie van mensen bij de balie die hun dieren kwijt willen, neemt toe’’, vertelt Van Opdam. Het komt regelmatig voor dat mensen hun huisdieren gewoon achterlaten ook al horen ze dat er een opnamestop is: kittens die worden neergezet in een doosje bij de toegang of in een boodschappennetje aan het hek, maar ook worden er honden achtergelaten. Het Dierentehuis probeert dieren te herplaatsen bij andere asiels in de regio, maar die zitten ook vol en vooral voor katten is het een probleem.

Omdat er zoveel dieren zijn, die voortdurend zorg nodig hebben, is de werkdruk onder het personeel en de vrijwilligers groot. ,,Het is heel zwaar’’, weet Van Opdam. ,,Gemiddeld werken we 12 tot 13 uur per dag. Alle parttimers werken nu sowieso fulltime.’’ Het Dierentehuis is ook zoek naar tijdelijke invalkrachten. In verband met de ‘zomerdrukte’ zijn de openingstijden aangepast. Het Dierentehuis is alleen ‘s middags tussen 14.00 en 15.30 uur is geopend. ,,We hebben een beperkte opening, omdat we anders de verzorging niet rond krijgen.’’ Van Opdorp verwacht dat de huidige overbelasting nog wel even aan zal houden. Pas in september of oktober willen mensen weer huisdieren uit het Dierentehuis. Het capaciteitstekort is één van de redenen waarom het Dierentehuis zich sterk maakt voor nieuwbouw door de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg. ,,Met die nieuwbouw had het Dierentehuis deze problemen niet gekend.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie