Afbeelding

Vahstal mag kavel in Vathorst gebruiken voor kleinschalige detailhandel

18 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente heeft een 'substantiële inspanningsverplichting' om projectontwikkelaar Hans Vahstal een kavel in Vathorst aan te bieden van 3000 m2. Vahstal mag die zichtlocatie in de oksel van de A1 gebruiken voor zowel grootschalige als kleinschalige detailhandel. Dat wordt bepaald in een bindend advies aan beide partijen dat is opgesteld en dat dinsdag openbaar werd.

Tussen Vahstal en de gemeente bestond verschil van opvatting over de uitwerking van afspraken die beiden in het verleden gemaakt hadden. Een bindend adviescommissie heeft direct betrokkenen geïnterviewd en is met een bindend advies gekomen.

Volgens de bindend adviescommissie heeft de gemeente een substantiële inspanningsverplichting om Vahstal grond aan te bieden waarop detailhandel in de ruime zin van het woord mogelijk is. De gemeentelijke verplichting is bedoeld als compensatie voor claims op de gemeente die Vahstal heeft prijsgegeven. De termijn waarbinnen de gemeente de afspraken gestand moet doen eindigt in 2015.

De gemeente Amersfoort heeft altijd het standpunt gehad dat op bedrijvenpark Vathorst detailhandel alleen is toegestaan voor zogenaamde 'volumineuze goederen'. Toch zitten er op het bedrijvenpark bedrijven als de Prénatal, IKEA, de Makro en Karwei die ook heel veel kleine goederen aan particulieren verkopen. Maar volgens de gemeente werd er geen uitzondering op de regel gemaakt en pasten de activiteiten van deze bedrijven heel goed binnen het bestemmingsplan. De gemeente stelt dat Vahstal diverse grondaanbiedingen zijn gedaan in de periode 2006-2009. Maar volgens Vahstal mocht hij daar geen detailhandel 'in de ruimste zin van het woord' - dus zowel grootschalig als kleinschalig - uitoefenen. Beide partijen moeten de helft van de bindend adviesprocedure betalen.

Reactie college

Het college van b en w reageert met een korte verklaring op het bindend advies: ,,Het bindend advies vraagt om een juiste duiding. Het advies roept ook de nodige vragen op. Wij vinden het van belang om beter in beeld te krijgen wat de consequenties van het advies zijn en komen binnenkort met een inhoudelijke reactie. Volgens het advies heeft de gemeente een inspanningsverplichting om detailhandel toe te staan en tegelijk is de gemeente verantwoordelijk voor een goede ruimtelijke ordening in de stad. Bij de te maken keuzes moet de gemeente uiteraard ook een afweging maken van alle belangen in de stad.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie