Holland Opera uit Amersfoort brengt opnieuw een Mozart opera ten gehore: Zauberflöte Requiem.
Holland Opera uit Amersfoort brengt opnieuw een Mozart opera ten gehore: Zauberflöte Requiem. Holland Opera

Mozart in Werkspoorkathedraal

13 augustus 2018 om 09:37 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Na het succes van Don Giovanni in 2016 brengt Holland Opera uit Amersfoort opnieuw een Mozart opera ten gehore: Zauberflöte Requiem. Daarvoor is de samenwerking gezocht met Carthago Consort, het Jong Nederlands Blazers Ensemble, Capella Amsterdam en Mr. Beam. De opera is te zien vanaf 21 augustus tot en met 8 september in de Werkspoorkathedraal aan de Tractieweg in Utrecht.

Peter Bruinsma

Al vijfentwintig jaar maakt Holland Opera furore met eigentijdse en prikkelende opera's waarbij men kiest voor nieuw werk geworteld in de wereld van nu. Het steeds weer verfrissende concept van de jeugdopera's in de Amersfoortse Veerensmederij voerde men ook door in de inmiddels twaalf grootschalige opera's op zeer diverse locaties.

MOEILIJK Regisseur Joke Hoolboom wilde na het succes van Don Giovanni in 2016 graag opnieuw een opera van Mozart brengen. ,,Die Zauberflöte stond al lang op mijn lijstje. Het lastige is vooral het ingewikkelde en moeilijk te volgen verhaal. Toen Mozart zijn Zauberflöte schreef, verscheen van de hand van een collega-componist Die Zauberzither, evenals de Zauberflöte gebaseerd op het sprookje van Lulu uit Dschinnistan. Mozart voelde zich gedwongen zijn verhaal aan te passen. Van een kinderopera verandert hij het stuk in een vertelling voor volwassenen over twee werelden, waarin de tegenstelling tussen man en vrouw, vrijmetselarij en geloof centraal staat.

DIEPGANG Hoolboom vervolgt: ,,Door die veranderingen in de laatste fase van het ontstaansproces van Die Zauberflöte is naar mijn mening een stuk ontstaan dat een bepaalde cohesie ontbeert. De dramatische lijn wordt zeer vaak onderbroken door lange gesproken teksten en de ontwikkeling van de personages is voor het publiek lastig te volgen. Ik besloot sommige delen uit het Requiem toe te voegen als ondersteuning voor het drama van de Koningin en gesproken teksten te schrappen. Het stuk wint hiermee aan diepgang en de oorsprong van het drama, de beslissing van de vader om Sarasto en niet zijn vrouw tot erfgenaam te benoemen wordt duidelijk. Deze laatste scene is cruciaal en eigenlijk het uitgangspunt van ons verhaal. In onze versie staat Pamina voor het licht. Als de vader op zijn sterfbed besluit de voogdij over zijn dochter aan zijn beste vriend Sarastro te geven begint alle ellende voor de Koningin van de Nacht."

COMBINATIE Het verhaal van Zauberflöte Requiem wordt een combinatie van twee werelden: de kille, donkere zwart-wit wereld van de Koningin van de Nacht en de kleurrijke wereld waarin Tamino vertoeft, een wereld vol hoop op weg naar volwassenheid.

KLEUR EN LICHT Die twee werelden vloeien uiteindelijk samen in een wereld waarin hoop en optimisme zegeviert. Hier zal de videoprojectie van Mr. Beam de wereld van kleur en licht in de Werkspoorkathedraal brengen. Het wordt een opera over de angst voor en het verzoenen met de dood, het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde en een ode aan het leven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie