Nu te zien in Museum Flehite: Italiaans landschap bij Napels van Jacob Philipp Hackert.
Nu te zien in Museum Flehite: Italiaans landschap bij Napels van Jacob Philipp Hackert. Jacob Philipp Hackert

Oude meesters in Flehite

8 juli 2019 om 07:08 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Verschillende Nederlandse musea besteden dit jaar aandacht aan de Gouden Eeuw. Ook Museum Flehite haakt in op het themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' met de presentatie van de fascinerende collectie oude meesters van ondernemer Igor Vozyakov.

De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov - Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst. Naast het werk van Italiaanse meesters zoals een portret van Pompeo Batoni (Rome) en aan Sebastiano del Piombo (Venetië) en Santi di Tito (Florence) toegeschreven werk, is ook het werk van Pieter Wouwerman, Christiaen van Couwenbergh (een Caravaggist uit Delft), Marcellus Coffermans en Gaspar Peeter Verbruggen tentoongesteld in Museum Flehite.

STILLEVEN De veelzijdige tentoonstelling in Museum Flehite toont circa veertig kunstwerken uit de periode tussen 1550 en 1800 uit de kunstcollectie van Vozyakov. De bezoekers krijgen de gelegenheid om de kunstwerken van Hendrick van Balen, Abraham De Lust, Daniël Seghers, Jan van Kessel de Jonge en vele anderen zelf te ervaren. Stukken uit de eigen collectie van Museum Flehite, zoals een meervoudig stilleven van Balthasar van der Ast (ca 1640) en een hoenderhof toegeschreven aan Adriaan Coorte uit circa 1625 vullen de tentoonstelling aan.

SYMBOLEN De oude meesters maakten uitgebreid gebruik van symboliek in hun schilderijen. Een druiventros in de hand van een mollige cherubijn, de sleutel in de oude hand van Petrus of een blozende Maria bladerend in een boek. Deze symbolen vertellen een verhaal achter de afbeelding. Als een rode draad door de tentoonstelling worden deze achterliggende verhalen voor de bezoeker ontrafeld.

MEESTERWERKEN Igor Vozyakov (1967) is een particuliere verzamelaar en oprichter van de stichting Museum House of Icons. Hij werd geboren in Rusland, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië gewoond.

De omvangrijke collectie van Vozyakov varieert van fajoemportretten (2de eeuw) tot iconen uit de 7de tot de 20ste eeuw, uit Byzantijnse en Post-Byzantijnse centra voor iconografie in de Balkan, Griekenland, Italië, Spanje, Vlaanderen en Rusland. De meesterwerken uit zijn collectie zijn in musea over de hele wereld geëxposeerd, van Sri Lanka tot het Witte Paleis in Servië.

PARTNERSCHAP De eerste tentoonstelling in Nederland uit zijn collectie - 'Russische Iconen, Collectie Vozyakov' uit 2007 in Museum Flehite - was een groot succes en legde de basis voor het partnerschap met het museum. Want nu, ruim een decennium later, verwelkomt Flehite opnieuw veel fraaie werken uit Vozyakovs collectie en kan daardoor oude Europese meesters aan het kunstpubliek laten zien.

'Collectie Vozyakov - Oude Meesters' in Museum Flehite is te zien tot en met 13 oktober. Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van 3,50 euro op de reguliere entreeprijs.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie