Voorzitter Jeroen Blansjaar heeft vrijwel alle doelen die hij zichzelf had gesteld gehaald: ,,De club is gezond, de kantine staat en veel leden hebben plezier. Dat is wat telt.
Voorzitter Jeroen Blansjaar heeft vrijwel alle doelen die hij zichzelf had gesteld gehaald: ,,De club is gezond, de kantine staat en veel leden hebben plezier. Dat is wat telt." Foto Rinus van Denderen

Tennis Club Hoogland met nieuwe kantine de toekomst in

12 december 2019 om 07:33 Tennis

AMERSFOORT Een nieuwe kantine moet er bij Tennis Club Hoogland voor zorgen dat er een nieuwe frisse wind gaat waaien. Natuurlijk was het oude complex goed, waren de leden tevreden, alleen zoals de voorzitter zegt: 'stilstand is achteruitgang'. Dat is het laatste wat ze bij de tennisclub willen en dus werd er actie ondernomen.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Wie het sportcomplex van Tennis Club Hoogland komt oplopen, ziet bedrijvigheid. Het complex telt zeven banen en vooral in de avonduren zijn deze allemaal gevuld met fanatiekelingen. Deze maandagavond tennissen er vooral mensen die training hebben en is op één baan een fanatiek duo bezig. Deze twee jonge honden maken het elkaar flink lastig en werken zichzelf in het zweet. Van een afstandje kijkt voorzitter Jeroen Blansjaar trots toe. ,,Natuurlijk wil ik dit complex vol hebben, maar dat zeg ik niet alleen voor de vereniging. Dat zeg ik voor de sport in zijn algemeenheid en voor de inwoners van Amersfoort. Sporten is nou eenmaal gezond."

De 48-jarige tennisliefhebber is even voor 19.00 uur de enige in de kantine van de club. De kerstboom staat in de hoek te schitteren, de versiering hangt en er is een fijne sfeer. Er is niemand, maar toch straalt het clubhuis gezelligheid uit. Precies zoals hij dit drie jaar geleden bedacht. ,,Het was een lang traject om een nieuwe kantine te realiseren", aldus de voorzitter, die sinds vier jaar deze rol vervult. ,,Er was wat weerstand, maar uiteindelijk spreekt het resultaat voor zich. Zoveel vrijwilligers vanuit de club hebben zich hiervoor ingezet; dat maakt mij heel trots en ik heb echt veel respect voor ze."

Er was wat weerstand, maar uiteindelijk spreekt het resultaat voor zichNOODZAAK Die weerstand kwam vooral vanuit de leden. Was het nou nodig om geld uit te geven aan een opknapbeurt, terwijl de oude kantine nog redelijk was? Het is een vraag die de voorzitter volmondig met ja kan beantwoorden. ,,De tennissport is niet meer zo populair als voorheen", geeft hij als een van de argumenten. ,,Dat merk je aan de landelijke aandacht, dat merk je nationaal maar ook in Amersfoort. Veel tennisverenigingen hebben te maken met een terugloop in het aantal leden. In deze gemeente heb je een tiental verenigingen en dus moet je jezelf onderscheiden."

En dus gingen ze bij de verenigingen nadenken over eventuele veranderingen. Want ondanks dat zij in het verleden ook te maken hadden met een dalende lijn in het aantal leden, stagneert het nu. ,,Padel is momenteel erg populair", doelend op de racket- en balsport voor vier spelers, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden op een kleiner speelveld. ,,Alleen wij hebben besloten nog geen banen aan te schaffen. De opknapbeurt voor de kantine vonden wij noodzakelijker."

DERDE KLASSE Door de sfeervolle aankleding, hoopt Blansjaar meer leden naar het complex te krijgen. ,,Wij willen dat iedereen zich thuis voelt. Jong of oud. Echt iedereen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat mensen sporten en willen die mogelijkheid hier bieden."

Daarom is er sinds afgelopen jaar ook gestart met G-tennis. ,,Ontzettend leuk", benadrukt de voorzitter. ,,Ook bij deze doelgroep is er vraag naar tennis en wij denken graag mee. Inmiddels loopt het G-tennis aardig en kunnen we daar tevreden over zijn."

Het mag duidelijk zijn: bij Tennis Club Hoogland gaat het eigenlijk best goed. Het eerste team speelt momenteel de derde klasse en dat is volgens de inwoner van Amersfoort goed genoeg. ,,De bovenkant van de derde klasse is wel ons streven, met hier en daar een uitschieter naar de tweede klasse.Streamer Dat is ook een prima niveau. De echte talenten en grote spelers hebben wij hier ook graag, maar als ze ons ontgroeid zijn... dan zijn we ook eerlijk naar ze en helpen wij ze zoeken naar betere faciliteiten."

Als de echte talenten ons ontgroeien, zijn we ook eerlijk en helpen ze zoeken naar betere faciliteitenRuim 650 leden telt de vereniging. Zij kunnen terecht op de zeven banen van de club. ,,Meer dan genoeg ruimte dus. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat het altijd puzzelen is qua competitie en vrij spelen. De combinatie van de verschillende competitievormen, toernooien en vrijspellen drukt op de baanbezetting. Je merkt dat sommigen gewoon hier naar het complex komen, willen spelen en daarna een drankje doen in de kantine. Als dan de banen vol zijn wegens competitie, wordt dat lastig. Daarin zoeken wij een goed evenwicht."

Zelf draagt Blansjaar al vier jaar de voorzitterspet en de doelen die hij zichzelf had gesteld, zijn grotendeels behaald. ,,Het dalend ledenaantal moest gestopt worden, we wilden duurzamer worden en vonden een nieuwe kantine noodzakelijk. Nu wij overal met LED-verlichting werken en zonnepanelen hebben, heb ik een groot deel van onze missie volbracht. Tijd om te stoppen", lacht hij.

Er zit toch wel een serieuze ondertoon in. De huidige voorzitter weet inderdaad nog niet of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt. ,,Misschien is ook hier een nieuwe frisse wind wel goed. Daarover ga ik de komende tijd nadenken. De club is gezond, de kantine staat en veel leden hebben plezier. Dat is wat telt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie