,,De ervaring die ik bij Delta opdoe neem ik weer mee naar RC Eemland”, zegt  Hugo Langelaan.
,,De ervaring die ik bij Delta opdoe neem ik weer mee naar RC Eemland”, zegt Hugo Langelaan. Rinus van Denderen

‘Doorgaan zo lang het nog kan’

Overig

AMERSFOORT Eigenlijk heeft Hugo Langelaan als rugbyer zo’n beetje alles bereikt wat hij kan bereiken. Toch was de 31-jarige speler van RC Eemland meteen enthousiast toen hij werd geselecteerd voor Team Delta. ,,Ik ben op een leeftijd gekomen dat het aantal seizoenen dat ik nog op topniveau kan spelen op één hand is te tellen. Daarom wil ik niets mislopen.”  


Het wordt al snel duidelijk dat Hugo Langelaan een pure liefhebber is. Ook al is de inwoner van Amersfoort vaste waarde bij zowel het Nederlands team als RC Eemland. De ervaring van Team Delta wilde hij graag meepakken. ,,Team Delta is een mooi initiatief’’, begint de zoon van een Zwitserse moeder en Nederlandse vader zijn verhaal. ,,Normaal gesproken is in Nederland de stap van clubniveau naar het nationale team erg groot, behalve als je bij één van de topclubs, of in het buitenland, speelt. Team Delta biedt andere spelers de kans om op een hoog niveau te spelen tegen ploegen uit andere landen, zodat je daarna de stap naar Oranje kan maken. Op termijn zullen vooral spelers die jonger zijn dan 23 jaar geselecteerd worden, maar zover zijn ze nog niet. Daarom heb ik meteen aangegeven dat ik graag mee wil doen.”

Als vaste international ziet Langelaan genoeg punten waarop hij zich kan ontwikkelen. ,,Voor mij is Team Delta om leiderschap op dat niveau te ontwikkelen. Ik was in de eerste wedstrijd captain. Dat vond ik echt een eer. De ervaring die ik bij Delta opdoe neem ik weer mee naar RC Eemland.”

Vier jaar geleden kwam Langelaan in de Keistad te wonen. Een jaar lang reed hij nog heen en weer naar Naarden, daarna meldde hij zich bij Eemland. ,,Ik kreeg de leeftijd dat het geweldig is om lekker op je fiets naar de club te gaan. Een kwartiertje voor de training ga ik de deur uit, dat is heerlijk. Ik hoop dit nog lang vol te houden.”

Dat zullen ze bij RC Eemland vast ook hopen, want met Langelaan hengelde de ereklasser letterlijk en figuurlijk een grote vis binnen. De eersterijer werd tweemaal landskampioen met zijn vorige club en is nog altijd vaste waarde bij het nationale team.

In het verleden heb ik ook andere sporten gedaan, maar niets is qua intensiteit te vergelijken met rugby

,,In mijn jeugd heb ik veel in het buitenland gewoond. De eerste vier jaar was in Nederland. Toen verhuisden mijn ouders naar Californië. Daar zag ik American Football en dat vond ik geweldig. Terug in Europa gingen we in België wonen. Daar ben ik gaan rugbyen, dat lijkt het meest op die sport. Natuurlijk heb ik in het verleden ook andere sporten gedaan, maar niets is qua intensiteit te vergelijken met rugby. Iedereen in het team heeft een bepaalde rol.”

HET ZWARE WERK Langelaan wordt ‘ingehuurd’ voor het zware werk. ,,Als eersterijer sta ik aan de voorkant van de scrum. Wij doen een beetje het vieze werk. Dus flink duwen bij de line outs en mensen liften om in balbezit te komen.
Het is onze taak om er voor te zorgen dat de snelle jongens uiteindelijk kunnen scoren.”

Langelaan, die vloeiend Frans en Engels spreekt, vindt het heerlijk dat hij op drie fronten kan rugbyen. ,,Zo lang kan ik niet meer op topniveau spelen, dus daarom pak ik mee wat ik mee kan pakken. Met Oranje zijn we gepromoveerd en krijgen nu sterkere tegenstanders tegenover ons. Dat vind ik geweldig. Delta heeft Amersfoort als thuisbasis, dat is voor ons geweldig, al denken de jongens uit Den Haag en Groningen er anders over, haha.”

GENIETEN ,,Met Eemland hebben we dit seizoen een uitstekende selectie. Ik denk dat we sowieso in de top-8 thuishoren en zelfs de top-4 kunnen bereiken. Kortom het is voor mij op dit moment volop genieten.” 

Door Peter Pos

Kom op 23 of 30 oktober naar de velden van RC Eemland om de Super Cup bij te wonen, waarbij het Nederlandse team Delta speelt The Lusitanos uit Portugal (23-10) en het Spaanse The Castilla y León Iberians (30-10). Entree voor jeugd is 3,00 euro, voor volwassenen 10,00 euro. Meer informatie: https://www.rceemland.nl/

advertentie