RC Eemland-speler Wytze Molenkamp is nog geen basisspeler bij Team Delta, maar wacht rustig op zijn kans die gaat komen.
RC Eemland-speler Wytze Molenkamp is nog geen basisspeler bij Team Delta, maar wacht rustig op zijn kans die gaat komen. Rinus van Denderen

Wytze Molenkamp heeft geduld; ‘Team Delta is weer een stapje hogerop voor me’

14 september 2021 om 14:45 Achtergrond

AMERSFOORT Liefst vier spelers van RC Eemland zijn geselecteerd voor Team Delta. Dat is een selectie van talentvolle Nederlandse rugbyers die mee gaan doen aan een nieuwe Europese competitie. Amersfoorter Wytze Molenkamp kreeg ook een uitnodiging. Maar hij zit zaterdag nog niet bij de wedstrijdselectie.


Eigenlijk had hij er zelf geen rekening mee gehouden, maar tot zijn verrassing werd Wytze Molenkamp, samen met zijn ploeggenoten Hugo Langelaan, Robbin Schut en Delano Jansen van der Sligte, geselecteerd voor Team Delta. Dat team is door Rugby Nederland bij elkaar gebracht om mee te doen aan een internationale landen competitie mee te doen. ,,Het is een opstapje naar het nationale team en internationale competities’’, legt Molenkamp uit. ,,Natuurlijk hoopte ik stiekem wel dat ik erbij zou zitten, maar ik rekende er niet echt op.’’

DROOM In de jeugd zat de nu 21-jarige Molenkamp al bij diverse nationale selecties en zijn droom is om ooit voor het Nederlands team uit te komen. ,,Daarom is het zo mooi dat ik bij Team Delta zit. Iedereen speelt in de ereklasse (het hoogste niveau in Nederland, red.) en een groot deel heeft al in het nationale team of in het buitenland gespeeld. Ik merkte meteen dat het niveau een stuk hoger ligt dan bij Eemland.”

Zaterdag speelt Team Delta de eerste wedstrijd, nota bene in Amersfoort. Brussel Devils komt op bezoek. Molenkamp weet nu al dat hij die wedstrijd nog niet in actie zal komen. ,,Ik zit namelijk nog niet bij de wedstrijdselectie, maar bij de groep spelers die klaar staat als er mensen wegvallen. Daarom ga ik er niet vanuit dat ik er zaterdag bij ben. Dus ik speel gewoon mee met Eemland, wij spelen zaterdag namelijk ook thuis in competitieverband. Dus dat komt goed uit.”

,,Of het komt doordat Skynet, de sponsor van Eemland, ook de sponsor van Delta is, weet ik niet. Alle thuiswedstrijden worden in ieder geval op De Bokkeduinen gespeeld.”

De geboren en getogen Amersfoorter die de studie integraal veiligheidskunde volgt aan de Hoge School Utrecht is niet alleen ambitieus, maar ook geduldig. ,,Ik zit vijf keer per week in de sportschool om spiermassa te kweken.”

Ik ben gaan trainen om nog sterker te worden, anders red je het echt niet op dit niveau


VOORWAARTS ,,Dat heb je nodig op mijn positie. Ik ben een voorwaarts en mijn rol is het harde en simpele werk. Dus veel tackelen, lopen met de bal en terreinwinst maken. Dus geen nonsens of mooie trucks, maar het rouwdouwen. Dat is me echt op het lijf geschreven.”

,,Vroeger was ik wel wat behendiger, maar toen ik een aantal jaren geleden uitgegroeid was kwamen de kilo’s erbij. Dan kom je al snel op deze positie terecht. Vervolgens ben ik gaan trainen om nog sterker te worden, anders red je het echt niet op dit niveau.”

,,Team Delta is weer een nieuwe stap in mijn ontwikkeling”, zegt Molenkamp tot besluit. ,,Ik krijg nu de kans om te proeven aan internationaal rugby. Dat niveau is weer hoger dan in de Nederlandse competitie. Over een paar weken vallen de wedstrijden van Delta samen met een interland. Ik ga ervan uit dat ik dan wel aan spelen toe kom.”   

door Peter Pos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie