Femke Bol, Eveline Saalberg, Lieke Klaver EN Cathelijn Peeters vieren de winst op de 4x400 meter estafette in Boedapest.
Femke Bol, Eveline Saalberg, Lieke Klaver EN Cathelijn Peeters vieren de winst op de 4x400 meter estafette in Boedapest. Epa/robert Ghement

‘Vermoeide’ Bol besluit memorabel WK met indrukwekkende eindsprint

28 augustus 2023 om 07:24 Atletiek

BOEDAPEST/AMERSFOORT (ANP) De Nederlandse atletes van de 4x400 meter estafette hebben op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest gestunt met goud. Onder aanvoering van Femke Bol en Lieke Klaver rende het viertal in de finale van het slotonderdeel van de WK naar de titel in een Nederlands record van 3.20,72. Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters waren de andere twee atleten in de gouden ploeg, die op de meet Jamaica en Groot-Brittannië voorbleef.

Het was de vijfde medaille voor de Nederlandse equipe op de WK. Bol scoorde haar tweede gouden medaille. De Amersfoortse won eerder als eerste Nederlandse ooit het goud op de 400 meter horden. In de finale van de 4x400 meter gemengde estafette een week geleden verspeelde zij als slotloper een zekere medaille door een val in de laatste meters voor de finish.

HISTORISCHE RACE

Het was een historische race voor de Nederlandse atletiek, want een Nederlandse estafetteploeg behaalde nooit eerder een gouden medaille op een WK. Het was wel zo dat het estafetteteam van de Verenigde Staten, zevenvoudig wereldkampioen, ontbrak in de finale. De ploeg werd vanwege een verkeerde stokwissel in de series gediskwalificeerd.

Startloper Saalberg gaf het stokje over aan Klaver, die oprukte naar de derde plaats. Peeters wist die positie vast te houden. Bol kwam in de laatste meters opzetten met een enorme versnelling. Dit keer ging ze niet languit, maar haalde ze de Britse Nicole Yeargin en de Jamaicaanse Stacey Ann Williams nog in.

De estafettevrouwen werden vorig jaar gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Bol, Klaver, Saalberg en Lisanne de Witte, die ontbrak in de finale in Boedapest, veroverden vorige zomer op de EK atletiek in München het goud in 3.20,87, de beste Europese tijd van het jaar.

De estafetteploeg was ook al succesvol geweest met een zilveren medaille op de 4x400 meter op de WK indooratletiek van 2022 in Belgrado. Op de WK vorig jaar in het Amerikaanse Eugene werd de ploeg gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.
Klaver liep haar zevende race en kwam dit toernooi uit op vier onderdelen. Ze liep naast de 4x400 en de 4x400 gemengd ook de 400 vlak (zesde in de finale) en de 4x100 meter (niet gefinisht in finale).

‘DIT JAAR HEB IK ZE’

Femke Bol had zich geen mooier slotstuk van de WK atletiek kunnen wensen. Ze veroverde in Boedapest met de 4x400 meter estafetteploeg een gouden medaille, na een indrukwekkende eindsprint. ,,Ik dacht: dit jaar heb ik ze. Ik ga blijven lopen en dit keer pak ik ze. Dat we kunnen eindigen als wereldkampioen, wat bizar”, zei Bol voor de camera van de NOS. ,,Ik moet zeggen dat ik best wel moe was tijdens de warming-up en ik niet wist of ik wel kon starten. Maar ik ben door blijven lopen, wow.”

Voor Bol waren de WK memorabel. Ze veroverde eerder goud op de 400 meter horden nadat ze eerder was gevallen op de 4x400 meter gemengde estafette. ,,Het voelt alsof we hier al drie weken zitten”, zei ze na afloop.

‘DIT IS HEEL VET’

,,We zijn wereldkampioen, ik weet niet wat ik moet zeggen, dit is heel vet”, zei Lieke Klaver. ,,Ik ben de race een beetje vergeten, neem ons eens mee.” Eveline Saalberg had voorafgaand aan de finale nauwelijks rekening gehouden met dit scenario. ,,We wisten dat als we het heel goed zouden doen, dat we dan een medaille zouden kunnen halen. Maar echt de beste? Dat zou heel lastig worden”, aldus Saalberg. Cathelijn Peeters bekende dat ze na de finish dacht dat Bol als tweede over de finish was gekomen.

Het Nederlandse viertal bleef met een Nederlands record van 3.20,72 Jamaica en Groot-Brittannië voor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie