Femke Bol in actie op 400 meter op de tweede dag van het EK atletiek indoor in Turkije.
Femke Bol in actie op 400 meter op de tweede dag van het EK atletiek indoor in Turkije. Epa/erdem Sahin

Vedette Bol naar finale 400 meter ‘zonder energie te verspillen’

3 maart 2023 om 19:21 Atletiek

AMERSFOORT (ANP) Femke Bol heeft twee races op reserve gelopen om de finale van de 400 meter te halen op de EK indoor. ,,Op een dag waarop je de series en halve finales moet lopen, kun je maar beter zo min mogelijk energie verspillen”, zei de 23-jarige atlete, die in Istanbul een sterrenstatus geniet en constant als wereldrecordhoudster wordt aangekondigd.

,,Als het harder had gemoeten, dan had ik dat makkelijk gekund, maar het hoefde niet”, zei ze na haar race in de halve finales, die ze doodeenvoudig won in 52,19. ,,Ik keek op de beeldschermen in de hal om een beetje te zien waar de anderen liepen, zodat ik mijn race daar op kon afstemmen. Dat werkt beter dan achterom kijken, want dan raak je uit balans en dat kost energie.”

ONBEVANGEN

Bol gaat zaterdag de finale vrij onbevangen in, zei ze. ,,Normaal hou ik mijn vorm anderhalve week tot twee weken vast, dus ik denk wel dat het goed komt. Ik voel me goed en er hangt een leuke sfeer in de hal. Mijn moeder en mijn broer komen kijken naar de finale, dus dat is ook leuk.”

Ik voel me goed en er hangt een leuke sfeer in de hal

Haar coaches bepalen het wedstrijdplan. ,,En dat voer ik dan zo goed mogelijk uit. Ik weet niet wat er mogelijk is op deze baan en of er weer een wereldrecord mogelijk is. De baan voelt anders dan ik gewend ben, maar ik train natuurlijk wekelijks in het Omnisport van Apeldoorn en niets voelt zo comfortabel als die baan”, verwees Bol naar de atletiekbaan waarop ze twee weken geleden op de NK indoor het 41 jaar oude wereldrecord op de 400 meter indoor verpulverde en het op 49,26 zette.

VEEL ZIN

,,Ik heb ontzettend veel zin in de finale en ik vind het ook leuk dat ik weer samen met Lieke Klaver loop. Er is wel veel op me afgekomen na dat record. Het zijn nu niet drie fotografen die een foto willen maken, maar allemaal. En iedereen wil wat weten van je. Aandacht krijgen past niet heel goed bij mijn persoonlijkheid, maar ik heb een manier gevonden om ermee om te gaan. Uiteindelijk zie ik die aandacht maar als een compliment dat je het goed doet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie