Femke Bol in actie op 400 meter op de tweede dag van het EK atletiek indoor in Turkije. anp / Ronald Hoogendoorn

Bol overtuigend naar finale 400 meter op EK indoor

3 maart 2023 om 18:15 Atletiek

AMERSFOORT (ANP) Femke Bol is hard op weg naar haar derde gouden medaille op de Europese kampioenschappen indoor. De 23-jarige atlete uit Amersfoort won haar heat in de halve finales van de 400 meter in de Ataköy Arena van Istanbul in een tijd van 52,19. Ze ging duidelijk niet voluit.

Ze neemt het zaterdag in de finale onder anderen op tegen vriendin en trainingspartner Lieke Klaver. De 24-jarige sprintster uit Enkhuizen won de andere halve finale in 51,43, sneller dan Bol. Zij moest er wel harder voor werken.

Bol, de drievoudig Europees kampioene outdoor, is de torenhoge favoriete voor het goud in Istanbul. Ze maakte grote indruk in de atletiekwereld met haar wereldrecord van 49,26 dat ze liep bij de NK indoor in Apeldoorn. Bol liep daar het 41 jaar oude record van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken.

Bol veroverde twee jaar geleden op de EK indoor in Torun haar eerste titel op de 400 meter. Ze voegde daar een tweede gouden plak aan toe met de estafetteploeg op de 4x400 meter.

Klaver maakte destijds ook deel uit van het gouden sprintkwartet. Zij eindigde als vijfde in de finale van de 400. Haar beste resultaat is de vierde plaats die ze vorig jaar behaalde op de WK outdoor in Eugene.