Afbeelding
Instagram Femke Bol

Bol uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar

23 oktober 2022 om 12:13 Atletiek

AMERSFOORT (ANP) Femke Bol is in de Estse hoofdstad Talinn uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar 2022. De 22-jarige Amersfoortse won op de EK in München drie keer goud. Ze kreeg de voorkeur boven de Belgische meerkampster Nafissatou Thiam en de Oekraïense hoogspringster Jaroslava Majoetsjich. Vorig jaar werd tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan gekozen tot beste atlete van Europa.

Bol kende een bijzonder succesvol jaar. Ze won zilver op de WK indoor op de 400 meter, gevolgd door zilver op de 400 meter horden op de WK outdoor in Eugene. Daarna leverde ze op de EK in München een unieke prestatie met goud op zowel de 400 meter vlak als de 400 meter horden. Ze greep ook goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter. Bol sloot het jaar af met de eindzege in de Diamond League op de 400 horden.

,,Ik word er nog steeds zo blij van als ik eraan terugdenk. Het was een mooie prestatie”, zei Bol over haar gouden ‘dubbel’ op de EK in Duitsland. ,,Het was in ieder geval moeilijker dan ik het deed lijken. Het is niet gemakkelijk, omdat het zo totaal anders is. Maar ik ben blij dat mijn coaches me hebben uitgedaagd om het te doen en dat we het samen hebben bereikt.”

De Europese atletiekbond koos voor twee winnaars bij de mannen. Polsstokhoogspringer Armand Duplantis uit Zweden en de Noor Jakob Ingebrigtsen werden uitgeroepen tot atleet van het jaar.

Duplantis veroverde de wereldtitel in het Amerikaanse Eugene met een nieuw wereldrecord van 6,21 meter. Enkele weken later werd hij ook Europees kampioen. Ingebrigtsen veroverde in München goud op de 1500 en 5000 meter. Hij deed dat ook al op de EK van 2018 in Berlijn. Het 22-jarige hardloopfenomeen uit Noorwegen won op de WK goud op de 5000 meter, maar moest op de 1500 meter genoegen nemen met zilver.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie