Afbeelding
anp / Robin van Lonkhuijsen

Femke Bol verovert zilver op 400 meter horden bij WK atletiek

23 juli 2022 om 08:10 Atletiek

EUGENE (ANP) Femke Bol heeft op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene de zilveren medaille behaald op de 400 meter horden. Ze is de eerste Nederlandse ooit met een WK-plak op dit onderdeel. Vorig jaar behaalde de 22-jarige Amersfoortse atlete brons op de Olympische Spelen in Tokio.

Bol slaagde er in de finale niet in de grote favoriete Sydney McLaughlin te verslaan. De eveneens 22-jarige Amerikaanse olympisch kampioene zegevierde in stadion Hayward Field in een wereldrecord van 50,68. Ze is de eerste vrouw ooit onder de 51 seconden. Bol kon daar niet aan tippen. Zij finishte in 52,27 en dat was net boven haar Europees record van 52,03.

De Amerikaanse Dalilah Muhammad rende naar het brons in 53,13.

WINST Bol won dit jaar wel al haar wedstrijden op Europese bodem. De Nederlandse atlete is inmiddels zo goed op het hordenummer, dat ze in Europa nog amper tegenstand heeft. Gemiddeld was haar voorsprong 1,5 seconde op de nummer 2.

Toch gold ze in Eugene niet als de favoriete voor het goud, want dat was McLaughlin. Zij liep haar races dit jaar alleen in de VS en maakte grote indruk op de Amerikaanse kampioenschappen met een wereldrecord van 51,41. Daar dook ze in de WK-finale in Eugene nog eens ruim onder.

MUHAMMAD Bol deed er in de finale alles aan om McLaughlin bij te houden, maar er was geen beginnen aan. De Amerikaanse raasde over het tartan en passeerde 1,59 seconde eerder dan Bol de finishlijn. De Nederlandse kon op het laatste stuk naar de meet nog wel Muhammad van zich af houden. Deze Amerikaanse zat in de finale van de Spelen in Tokio nog voor haar en pakte toen het zilver.