Femke Bol tijdens de persconferentie donderdag 29 februari voorafgaand aan het WK indoor atletiek in Glasgow.
Femke Bol tijdens de persconferentie donderdag 29 februari voorafgaand aan het WK indoor atletiek in Glasgow. Epa/robert Perry

Femke Bol eenvoudig door naar halve finales 400 meter op WK indoor atletiek

1 maart 2024 om 11:50 Atletiek

AMERSFOORT Femke Bol heeft zich bij de WK indooratletiek in Glasgow verzekerd van een plek in de halve finales van de 400 meter. De houdster van het wereldrecord liep soepel naar de winst in haar serie in een tijd van 52,00 seconden. Ze komt evenals Lieke Klaver vrijdagavond in actie in de halve finales. Klaver won ook haar serie, in 51,31.

Bol geldt als de torenhoge favoriet voor de wereldtitel. De 24-jarige atlete uit Amersfoort liep dit jaar als enige vrouw onder de vijftig seconden, drie keer zelfs. Op de NK in Apeldoorn scherpte ze haar wereldrecord met twee honderdsten aan tot 49,24 seconden.

Haar wereldwijde faam groeit ook. Bol kon zich als enige van de deelnemers verheugen op een ovationeel applaus van het publiek in de Emirates Arena.

De Sportvrouw van het Jaar gaf vooraf aan dat haar doel in Glasgow vooral het goud is. Het lopen van een wereldrecord op een kampioenschap met drie races in twee dagen is in haar ogen lastig te realiseren.

Bol won twee jaar geleden op de WK indoor in Belgrado zilver op de 400 meter. De wereldkampioene van toen, Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s, ontbreekt in Glasgow.

Vorig jaar prolongeerde Bol haar Europese indoortitel. In de zomer richtte ze zich volledig op haar geliefde onderdeel, de 400 meter horden. Ze veroverde in Boedapest de wereldtitel. Haar grote doel van dit jaar ligt op de Olympische Spelen van Parijs. Daar wil ze het goud winnen op de 400 meter horden.

Om 21.50 uur op vrijdagavond zijn de halve finales 400 meter vrouwen voor Femke Bol en Lieke Klaver. De NOS besteedt daar op NPO3 vanaf 20.00 uur zendtijd aan.
Zaterdag en zondag komt Amersfoorter Sven Jansons bovendien in actie op de zevenkamp.

OOK LIEKE KLAVER EENVOUDIG DOOR

Lieke Klaver heeft zich bij de WK indooratletiek in Glasgow eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. De 25-jarige atlete won haar serie in een tijd van 51,31 seconden. De halve finales zijn vrijdagavond. 

Klaver won een jaar geleden zilver op de 400 meter bij de EK indoor in Istanbul. Het was haar eerste individuele medaille op een groot toernooi na de reeks medailles die ze al behaalde met het Nederlandse estafetteteam op de 4x400 meter. Vorig jaar liep ze op de WK in Boedapest samen met Femke Bol, Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters naar de wereldtitel op de 4x400.

Deze winter won ze het klassement van de 400 meter in de aansprekende reeks wedstrijden uit de World Indoor Tour. Op de NK indoor in Apeldoorn liep ze in het spoor van Femke Bol naar een tijd van 50,10. Met die tijd neemt ze de tweede plaats op de wereldranglijst van dit jaar in achter wereldrecordhoudster Bol.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie