Femke Bol in actie op de finale 400 meter tijdens de tweede dag van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek.
Femke Bol in actie op de finale 400 meter tijdens de tweede dag van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek. anp / Iris van den Broek

Bol laat zich door publiek dragen naar weer een wereldrecord

18 februari 2024 om 20:06 Atletiek

AMERSFOORT (ANP) De Amersfoortse Femke Bol liep als in een roes voor het tweede jaar op rij in het Omnisport van Apeldoorn naar een wereldrecord indoor op de 400 meter. Gedragen door het publiek in een afgeladen stadion liep de Amersfoortse de twee rondjes op de atletiekbaan nog weer harder dan een jaar geleden. De klok stond stil na 49,24 seconden, twee honderdsten onder haar historische recordrace van het jaar daarvoor.

,,Ik voelde al kippenvel bij het voorstellen aan het publiek. Dit was zoiets bijzonders”, zei Bol na haar race. ,,Ik begreep dat de speaker al min of meer een wereldrecord aankondigde, maar daar kreeg ik niets van mee. Ik was ook helemaal niet bezig met dat record. Ik voelde wel dat ik in vorm was en dat het een hele goede tijd zou worden als ik mijn race zou uitvoeren zoals ik het van tevoren had bedacht.”

Goed uitvoeren was volgens de 23-jarige atlete; na de eerste ronde van 200 meter op kop lopen, dan goed door trekken naar 300 meter en de laatste 100 meter rennen met wat er nog in het lijf zit. ,,Ik was zo gefocust op mijn race, dat ik niets merkte van wat er verder gebeurde. Voor mijn gevoel lukte alles goed. Pas in de laatste 50 meter hoorde ik ineens dat publiek en dat motiveerde me wel echt.”

De Amersfoortse Bol noemde het ‘superspeciaal’ dat ze al die mensen die voor haar kwamen kijken - het Omnisport was voor het eerst in vijftien jaar NK atletiek uitverkocht - kon bedienen met een wereldrecord. ,,Ik was er mentaal klaar voor, want ik wist hoe ik mijn race moest lopen. Laat het maar aan die benen over, zei ik tegen mezelf. Natuurlijk gaf dat volle stadion druk, maar het stimuleerde me ook om harder te lopen.”

Kan het op de WK in Glasgow, waar ze de torenhoge favoriete voor het goud is, nog sneller? Die vraag vond Bol ‘vervelend’. ,,Steeds weer die vraag. Vorig jaar liep ik een wereldrecord en nu weer. Is het nu nog niet goed? In Glasgow zal het lastig worden, omdat je op een dag twee keer moet lopen (series en halve finales) en de volgende dag nog een keer (de finale). Dat is zwaarder. Bovendien is het deelnemersveld sterker, dan is de kans groter dat je elkaar in de weg loopt. Dat maakt indooratletiek mooi, maar zorgt ervoor dat er niet de beste tijden uitkomen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie