Vrijwilligers Bianca van der Linden, Jan Huurdeman en Jeroen Hoeksel in gesprek over het wijkfeest.
Vrijwilligers Bianca van der Linden, Jan Huurdeman en Jeroen Hoeksel in gesprek over het wijkfeest. Hans Hijne

Groots zomerwijkfeest in Nieuwland

22 februari 2023 om 12:00 Evenementen

AMERSFOORT Vorig jaar rond kerst werd in Nieuwland een winterfestijn georganiseerd bij de wijkboerderij. Het feest overtrof alle verwachtingen. Vooral het grote aantal bezoekers, zowel jong als oud, viel op. De organisatie verliep soepel, de activiteiten waren niet duur en laagdrempelig. Kortom, het was een hoogtepunt en reden voor de organisatie om opnieuw voor zo’n spektakel te gaan: het wijkfeest.     

Drie vrijwilligers, Bianca van der Linden, Jan Huurdeman en Jeroen Hoeksel, zitten aan de vergadertafel rond een flyer voor het wijkfeest dat op 1 juli wordt gehouden. Op de flyer staat wat er te doen is op het feest voor jong en oud. Voor elke groep activiteiten bestaat een ‘plein’, zodat voor alle leeftijden wel iets gedaan wordt. Zo is er een kidsplein, een ouderenplein, een vitaliteitsplein, een horecaplein, een podium voor artiesten en een verenigingsplein. Op een programma komen de tijden en de activiteiten te staan, zodat iedereen weet wat er te doen is.  

ORGANISATIE Het blijkt niet eenvoudig om zo’n groot evenement te organiseren. Nergens is een draaiboek dat kan helpen. Huurdeman: ,,Dat is het eerste waar we voor willen zorgen, een draaiboek als houvast voor het organiseren van grote evenementen in de wijk.” Een bestaand app-groepje begon met ideeën voor het feest en groeide uit tot vijftien vrijwilligers. Huurdeman: ,,We willen niet dat een paar mensen alles dragen maar dat iedereen zijn eigen stuk verantwoordelijkheid neemt. Het zou mooi zijn als alle pleinen bezet worden, voor elk plein toch zeker twee vrijwilligers.” 

Wat zou het mooi zijn als 10 procent komt, of misschien nog wel meer

Ze dragen een behoorlijk steentje bij aan de festiviteiten. Van der Linden: ,,Ik zit bij het verenigingsplein. Verenigingen worden uitgenodigd zich te presenteren en een workshop te verzorgen. Ook help ik mee bij de bezetting van het podium waar muziek- en dansoptredens verzorgd worden. Er komt een deejay en een regionaal bekende zanger. Eigenlijk ben ik betrokken bij een heleboel zaken. Zo vind ik het regelen van het eten en drinken ook erg belangrijk.” ,,Het facilitaire stuk is natuurlijk heel belangrijk”, zegt Hoeksel. ,,Er moeten zoveel dingen geregeld worden: het podium, de bar, de tenten, stroom, de beveiliging, het afval. Daar zet ik me voor in, een grote klus, maar met voldoende hulp goed te doen.” ,,We willen ook graag dat er ouderen komen”, zegt Huurdeman. ,,Ik heb een enorm spel ‘mens erger je niet’ gemaakt. Verder zorg ik voor spellen als sjoelen en klaverjassen en voor kinderen ballengooien.” 

VERBROEDERING De verwachtingen van deze drie vrijwilligers zijn hoog gespannen. Nieuwland heeft 15.000 inwoners. Wat zou het mooi zijn als 10 procent komt of misschien nog wel meer. Ze willen graag zorgen voor verbinding en voor verbroedering onder de bewoners. Achteraf moet iedereen kunnen zeggen: ‘Wat was dat een leuk feest, dat moeten we veel vaker doen.’ Als zowel de jeugd als ouderen aanhaken zijn ze pas tevreden. Ongetwijfeld zullen er veel vrijwilligers besluiten om mee te helpen. Die kunnen zich opgeven via info@smwn.site.

Dit artikel is een bijdrage vóór en dóór wijkbewoners en aangeboden door de werkgroep communicatie.

Hans Hijne
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie