Stefan Stoffer is trots op de 25 jaar die hij samenwerkt met Van Wiefferen.
Stefan Stoffer is trots op de 25 jaar die hij samenwerkt met Van Wiefferen. Arnoud J Spaaij
De Etalage

Een kwart eeuw Van Wiefferen: ‘Ik heb alles van het vak hier in de praktijk geleerd’

24 maart 2023 om 18:35 Zakelijk

AMERSFOORT Stefan Stoffer was metselaar toen hij 25 jaar geleden een muurtje kwam repareren bij Paul en Edith van Wiefferen. Van het ene op het andere moment werd hij toen stoffeerder zonder daar ook maar iets van te weten: „Ik wist niet eens wat een Stanleymes was.“

Het familiebedrijf Van Wiefferen bestaat al sinds 1957. Toen Stefan Stoffer 25 jaar geleden bij de interieurinrichter begon, was het bedrijf nog gevestigd op de Kamp. „Ik kende Paul en Edith al privé in die tijd”, begint Stoffer zijn verhaal. „Ik zat in de bouw. Eigenlijk was ik op kantoor begonnen, want m’n vader meende dat ik twee linkerhanden had. ‘Ga jij maar iets administratiefs doen’, zei hij tegen me. Zo kwam ik bij KPN op kantoor te zitten. Maar binnen zitten was niets voor mij. Daarom ging ik in de bouw aan de gang.”

Ik startte 25 jaar geleden terwijl ik niets wist van stofferen. Ik wist niet eens wat een Stanleymes was

,,Toen ik voor een klusje bij Paul kwam, bleek hij een stoffeerder te kunnen gebruiken. Ik riep in een opwelling ‘Dan kom ik toch bij jullie werken’, en dat was alles wat eraan vooraf ging.” Stoffer had geen flauw benul van waar hij aan begon. Hij moest alles van het vak nog leren. Maar hij ging ook niet opnieuw naar school. „Ik startte 25 jaar geleden terwijl ik niets wist van stofferen. Sterker nog, ik wist niet eens wat een Stanleymes of een haakmes was. Opnieuw naar school gaan, daar had ik geen zin in. Ik heb dus alles van het vak bij Van Wiefferen geleerd.”

VAK LEREN

Vooral door alles te doen leerde Stoffer het vak. De twee linkerhanden die hij zou hebben, bleken twee rechterhanden. „Het vak leerde ik echt door ervaring. Je hebt het gevoel, of niet. Op school leer je natuurlijk van alles over producten, materialen en hoe je moet werken. Echt stofferen, vloerbedekking leggen, dat is voor iedereen anders. Hoe je je mes houdt, hoe je aansnijdt en hoe je omgaat met iedere nieuwe situatie. Het is een vak dat je kan leren, maar er is geen instructiefilmpje op Youtube dat je ervoor kan opstarten.”

Het is gewoon leuk om het bij een klant mooi te maken

Stoffer ziet nergens meer tegenop terwijl er in de loop van de jaren meer is bijgekomen. Van Wiefferen verzorgt ook zonwering en gordijnen. „Natuurlijk zijn er dingen die je leuker of minder leuk vindt. Priegelwerk laat ik graag aan een ander over.” Het vakmanschap zit Stoffer duidelijk in het bloed. „Het is een mooi vak. Ik werk al 25 jaar met veel plezier hier. Dat ging vanzelf hoor en natuurlijk heeft het geholpen dat we elkaar al privé goed kenden. We werken nu samen met twintig mensen. Iedereen met een eigen voorkeur en specialisatie.”

’PRACHTIG’

Echter, stoffeerder is een vak waar steeds minder mensen voor kiezen. „Dat is echt jammer ja. Ik zou best wat collega’s kunnen gebruiken. Ook om dit mooie vak over te brengen op nieuwe vakmensen. Want het is echt prachtig om doen. Het is gewoon leuk om het bij een klant mooi te maken.“

Van Wiefferen, Hogeweg 45, 3816BM Amersfoort, tel. 033-4721605, www.vanwiefferen.com.

In De Etalage
Wilt u ook uw product, dienst of onderneming voor een breed publiek in het spotlicht zetten door middel van bijlage De Etalage? Neem contact op met Michel Rodenburg (06-55706846 m.rodenburg@bdu.nl) of onze verkoopafdeling (tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl) voor al onze mogelijkheden in de nieuwsbladen de Leusder Krant, Stad Nijkerk, De Stad Amersfoort én al onze online kanalen.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie