,,Voetbal is mijn passie en ik haal er plezier uit, dus moet ik arbeid leveren en investeren
,,Voetbal is mijn passie en ik haal er plezier uit, dus moet ik arbeid leveren en investeren", zegt hij terwijl Lubbersen hem erop wijst dat hij een oefening niet goed uitvoert. Foto Rinus van Denderen

Berry Powel: 'Hoe harder ze roepen dat ik oud ben, hoe harder ik train'

10 oktober 2019 om 07:10 Voetbal

AMERSFOORT Overal waar hij speelde, of het nou als profvoetballer in de Spaanse competitie was of op de Nederlandse velden, Berry Powel wist te scoren. ,,Doelpunten maken is voor mij een drug. Ik kan daar een hele week op teren." Wie denkt dat het de topspits allemaal aan komt waaien, heeft het goed mis.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Als Berry Powel in de sportschool loopt, kopt hij de opmerking zelf maar in. Met een grote grijns zegt de inmiddels 39-jarige spits dat hij hier meer meters loopt dan op het voetbalveld. Samen met zijn personal trainer is hij deze ochtend een uur in de weer om aan zijn lichaam en conditie te werken.

De boomlange dertiger was door veel mensen al afgeschreven. Na een teleurstellend seizoen bij DVS'33 in de derde divisie leek Powel clubloos te raken, tot GVVV hem oppikte. De Veenendalers zijn al jarenlang een toonaangevende vereniging op het hoogste amateurniveau (Tweede Divisie) en konden voorin wel iemand gebruiken die een doelpunt kon scoren. En ja, dan kom je al snel uit bij Berry Powel. Overal waar hij speelde, of het nou als profvoetballer in de Spaanse competitie was of op de Nederlandse velden, wist de inwoner van Amersfoort te scoren. ,,Doelpunten maken is voor mij een drug. Ik kan daar een hele week op teren."

Voetbal is mijn passie en ik haal er plezier uit, dus moet ik arbeid leveren en investerenLOOPSCHOENEN Maar goed, dat heerlijke gevoel komt niet vanzelf. Natuurlijk; doelpunten maken verleer je niet. Dat zit in je. Of niet. Powel beheerst deze belangrijke eigenschap van het voetbal, maar dit betekent niet dat hij op zijn dooie gemakje mee hobbelt op de amateurvelden. Sterker nog, hij is elke dag met zijn lichaam bezig om op zaterdag te kunnen schitteren. ,,Ik wist nooit waarom je loopschoenen aan moest doen in de sportschool, maar nu begin ik het te begrijpen", zegt hij tegen zijn personal trainer Lizet Lubbersen. ,,Ik loop hier meer dan op het veld." De twee zijn sinds een half jaar elke week minimaal één keer samen. Hij heeft veel aan haar te danken, zegt hij tijdens de oefeningen door: ,,Met alleen drie keer in de week voetbaltraining red ik het niet. Thuis kan je dan wel aan de slag gaan, maar daar doe je vervelende oefeningen niet. Hier wel, want zij pusht mij tot het uiterste. Lizet is mijn stok achter de deur, ook al vind ik haar tijdens de oefeningen niet altijd even lief."

MOTIVATIE Deze ochtend wordt duidelijk waarom Powel dat zegt. ,,Jij zei dat ik je aan moest pakken, dus dan doe ik dat", zegt Lubbersen. Na het eerste setje verschijnen dan ook al wat zweetdruppels op het gezicht van Powel. Dit zint hem niet: ,,Slecht teken, hè." Toch gaat hij door, want als geen ander beseft Powel dat dit nodig is om op zaterdag te kunnen schitteren. Steeds vaker kreeg hij de vraag of het niet eens tijd is om te stoppen, maar juist die opmerkingen werden voor hem een motivatie. ,,Hoe harder mensen zeggen dat ik te oud ben, hoe harder ik wil trainen. Ja, misschien een soort van bewijsdrang. Ik moet wel zeggen dat ik die vraag steeds minder krijg. Bij DVS'33 zat ik op de bank, maar in de minuten die ik maakte scoorde ik wel of gaf ik een assist. Bij GVVV dacht iedereen dat ik pinchhitter ging worden, maar heb nu gewoon een basisplaats. Mijn cijfers liegen niet."

SURINAAMSE BILLEN Het is echt zo: 39 lentes jong en gewoon vrijwel wekelijks scoren op het hoogste amateurniveau. Diverse oud-profs hebben geprobeerd mee te kunnen in de Tweede Divisie, maar vrijwel niemand slaagde. Waarom Powel dit wel lukt, vind hij moeilijk om te duiden: ,,Ik doe er ook veel voor. Vroeger had ik echt een hekel aan trainen. Was liever lui dan moe. Alleen nu weet ik: mijn lichaam heeft het nodig." Daarom is hij drie keer per week op het trainingsveld van GVVV te vinden, krijgt hij één keer in de week personal training, wordt Powel elke week los gemasseerd en doet hij ook thuis dagelijks oefeningen. ,,Voetbal is mijn passie en ik haal er plezier uit, dus moet ik arbeid leveren en investeren", zegt hij terwijl Lubbersen hem erop wijst dat hij een oefening niet goed uitvoert. ,,Surinaamse billen he; dan is de houding anders", countert hij.

INVESTEREN ,,In het begin was hij wel een piepertje hoor", zegt ze, als Powel even wat drinkt. ,,Maar nu gaat hij er honderd procent voor. Vooral de conditie en zijn kracht pakken we hier op. Het is een hele andere manier van trainen."

Deze ochtend gaat het tweetal van oefening naar oefening. Even rustig op adem komen zit er niet in. ,,Afgelopen maand heb ik voor het eerst in dit kalenderjaar negentig minuten gespeeld en die twee duels daarna, in dezelfde week, ook nog eens. Daarin scoorde ik in de 88ste minuut de winnende treffer in de KNVB beker. Dus ja, zeg het maar? Leeftijd is maar een getal. Ik loop misschien niet veel, maar sta waar ik moet sta. Ik word tenslotte betaald per doelpunt, niet per meter." Eén ding is wel zeker: de spits is misschien wel oud, maar nog lang niet versleten. ,,Hoe harder mensen zeggen dat ik té oud ben, hoe harder ik train."

Berry Powel viert als Superboer het kamioenschap van De Graafschap in 2010. Links Muslu Nalbantoglu, nu actief bij APWC.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie