,,Juist deze tweespalt in gruwelijkheden en relativerende humor maakt het boek uniek", aldus Hans Loeve.
,,Juist deze tweespalt in gruwelijkheden en relativerende humor maakt het boek uniek", aldus Hans Loeve. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘Verhaal vol gruwelijkheden en humor’

23 april 2022 om 10:15 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand het boek Vietnamees in Parijs van de Amerikaanse auteur Viet Thanh Nguyen.
Zijn vorige boek De Sympathisant won de Internationaal bekende Pulitzer prijs. Het wonderlijke verhaal van een dubbelspion/agent. Zijn nieuwe boek is zo mogelijk nog wonderlijker. De schrijver kwam als zesjarige met zijn uit Vietnam vluchtende ouders aan in Amerika. Hij is daar nu professor en docent aan de Universiteit van California. Een voedingsbodem voor dit nieuwe verhaal.

We maken kennis met de hoofdpersoon, Vo Danh, die berooid aankomt in Parijs. Hij blijkt uit een heropvoedingskamp te komen. Destijds werden 1 miljoen mensen daar zonder enige vorm van proces weggestopt. Ten gevolge van onder andere martelingen en hongersnood, stierven een grootaantal van hen. Onze hoofdpersoon komt bij een tante terecht die hem helpt aan zijn eerste baan, al moet je de woorden ‘baan’ en ‘tante’ in zeer brede zin opvatten. Hij wordt drugskoerier en in een mum van tijd beweegt hij zich in een wespennest met diverse metgezellen: Geld, hasj en vooral Bon. Deze laatste is zijn bloedbloeder, die hij nog kent vanuit het heropvoedingskamp en die hem in toppen en dalen vergezelt.


GRUWELIJKE HUMOR De stijl waarin het boek gegoten wordt is moeilijk te beschrijven. Doordat onze Danh weet wat martelingen zijn, kan hij alles relativeren wat hij meemaakt. En hij verstaat daardoor de kunst om buiten zichzelf te treden. Op een van zijn dieptepunten, als hij in handen van een rivaliserende clan terecht komt, zegt hij: ,,Ze begonnen me toe te takelen. Een deel van mij had vreselijk veel pijn, schreeuwde en vreesde voor zijn leven. Een ander deel van mij was de professional, die analyseerde. Die gasten waren amateurs.” Juist deze tweespalt in gruwelijkheden en relativerende humor maakt het boek uniek. Zijn grote beschermer is zijn baas, Boss. Hij ontsnapt ternauwernood aan de dood en hij komt maandenlang in een herstellingsoord terecht waar hij wordt verzorgd. Vanzelfsprekend in het eigen belang van de baas wordt er gezorgd dat hij weer snel aan het werk kan. Naast Boss, zijn er Mona Lisa, Beatles, Rolling Stones en diverse andere zeer markante figuranten die hun naam ontlenen aan hun eigenschappen. De rode draad in de meeste levens is: Te doden of gedood te worden. Onze hoofdpersoon is in dit alles toch een uitzondering en daarom iemand die je in je armen sluit. Hij is soms naïef, maar bovenal gaat hij niet mee in het doomscenario van zijn ‘vrienden’. Hij weigert bijvoorbeeld om iemand om te leggen. En je krijgt helemaal een zwak voor hem als hem verteld wordt dat hij een driejarig dochtertje heeft. Hij ziet ineens een mooie, rooskleurige toekomst voor zich. Maar of hij zich kan ontworstelen uit de ondergrond misère? Lezen en je weet het.

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandel www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie