De Haan en Van de Kamp uitvaartverzorging brengt vernieuwing

6 oktober 2010 om 00:00 Ondernemend

Een onmiskenbare trend daarbij is de verschuiving van alleen maar ‘afscheid nemen’ naar gedenken. Verdriet wordt gedeeld door het levensverhaal van de overledene te eren. En dat doe je op een plaats die daarbij past het uitvaartcentrum. De Haan en van de Kamp is zo’n uitvaartcentrum en om aan ieders wens tegemoet te kunnen komen, is het centrum onlangs helemaal gerestyled.

AMERSFOORT - De vergaande individualisering van de laatste jaren schijnt voorbij. Mensen zoeken nu juist meer naar banden met elkaar: en willen die die verbondenheid op hun eigen manier vormgeven helemaal naar hun persoonlijke wensen en verlangens, helemaal zoals het bij hen past. Nergens zie je die kentering zo goed terug als in het denken en doen rond de uitvaart. Gezamenlijke rituelen, solidariteit en verbondenheid zijn belangrijker dan ooit, en meer en meer willen mensen deze zélf invullen.

Christien Heinsius, de Haan en van de Kamp: ,,Het rouwbezoek verandert, een uitvaartcentrum wordt meer en meer een ontmoetingsplaats. Een plek om herinneringen op te halen aan de overledene. Onze dienstverlening in het uitvaartcentrum biedt mensen de gelegenheid in eigen kring in alle rust het afscheid vorm en inhoud te geven. Wij hebben ons gebouw daarom aangepast aan die veranderende behoeften.”

De Haan en Van de Kamp zijn gastheer voor onder andere herinneringsbijeenkomsten, waar zij nabestaanden bij elkaar brengen. “Zo’n herinneringsbijeenkomst is gerust een jaar na het overlijden”, aldus Heinsius: “Je merkt dat veel mensen daar behoefte aan hebben en misschien komen ze over twee jaar nog een keer samen, dat is kan dan. Ook het bespreken van je eigen afscheid is iets waar we hier alle tijd voor nemen. Het is voor mensen een fijne gedachte dat het allemaal gaat zoals ze dat zelf gewild hebben. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk. Als onderdeel van DELA hebben we toegang tot hun expertise. Bijvoorbeeld op het gebied van lichte balseming van het lichaam, de thanatopraxie, waardoor overledenen langer én mooier opgebaard worden dan bij reguliere opbaring. Doordat we alles zelf uitvoeren, van het overbrengen tot en met het ontwerpen van de rouwbrief zijn we zeer flexibel in onze dienstverlening.”

In het uitvaartcentrum heten verschillende zitjes, natuurlijke materialen en flink wat kleur de bezoekers welkom. ,,We hebben speciale aandacht besteed aan de huiselijke inrichting van het uitvaartcentrum. Een klein gezelschap hoeft zich niet verloren te voelen en een groot gezelschap heeft alle ruimte. We hebben daarbij niet alleen gedacht aan volwassen, ook voor de jongeren en kinderen is er een geschikte plek.”

u Uitvaartverzorging de Haan en van de Kamp, Mozartweg 58, Amersfoort, 033 47 57 007.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie