vertrekkend directeur Sabine Hessels en nieuwe directeur Menno Schiphof
vertrekkend directeur Sabine Hessels en nieuwe directeur Menno Schiphof Sabine Hessels

Wisseling van de wacht op obs de Dubbelster

15 mei 2023 om 14:07 Lokaal Deel je nieuws

Een nieuw hoofdstuk breekt aan voor openbare basisschool de Dubbelster in de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Na 6 jaar heeft directeur Sabine Hessels het stokje overgedragen aan Menno Schiphof. Met een gezamenlijke lunch voor alle kinderen heeft Sabine afscheid genomen van haar school en draagt daarmee de dagelijkse leiding over. 

De school bestaat al sinds 1975 en is sinds 1991 te vinden aan de rand van Kattenbroek. De Dubbelster valt onder stichting Meerkring, openbaar en algemeen bijzonder primair onderwijs. De Dubbelster heeft een internationaal profiel en biedt als VVTO-school (vroeg vreemde talen onderwijs) kwalitatief Engels aan vanaf groep 1.

Gedurende de afgelopen 6 jaar is er onder de leiding van vertrekkend directeur Sabine Hessels veel veranderd op de Dubbelster. In de periode 2017-2019 is er hard gewerkt aan het leggen van een stevige onderwijskundige basis, is er een nieuw schoolplein gerealiseerd en is er gewerkt aan de teamcultuur. Vanaf 2019 is de Dubbelster het onderwijs anders gaan organiseren volgens de principes van het unitonderwijs. Bij het unitonderwijs wordt het principe “Groot waar het kan, klein waar het moet” gehanteerd. Er wordt gewerkt met grotere basisgroepen, namelijk de onderbouw van groep 1, 2 en 3, de middenbouw bestaat uit groep 4, 5 en 6 en de bovenbouw uit groep 7 en 8. Instructie wordt in de jaar- of niveaugroepen aangeboden door de groepsleerkracht, het verwerken gebeurt in werklokalen en op het leerplein onder begeleiding van de onderwijsassistenten. Met deze opzet heeft de Dubbelster gerealiseerd dat de kloof tussen groep 2 en groep 3 gedicht is, er is sprake van een mooie doorgaande lijn voor het spelende en ontdekkende jonge kind. Daarnaast is het helder hoe de groepen zijn gevormd op de Dubbelster. Expertise kan op deze wijze goed ingezet worden in de diverse leeftijdsgroepen, bovendien kunnen groepen meebewegen met meer of minder leerlingen in een leerjaar. Een bijkomend voordeel van deze wijze van organiseren is dat er flexibel omgegaan kan worden met de leerjaren. Als leerlingen meer uitdaging of meer ondersteuning nodig hebben, kunnen ze gemakkelijk aansluiten bij een hogere of lagere niveau (jaar)groep.

Na leiding te hebben gegeven aan deze verbeter- en veranderingsprocessen in de school zal Sabine Hessels zich nu als zelfstandige gaan richten op teamontwikkeling en leiderschapsbegeleiding.

De dagelijkse leiding van de Dubbelster ligt vanaf 1 mei in handen van Menno Schiphof. Hij is vanaf 1997 werkzaam in het Amsterdamse basisonderwijs. Eerst als leerkracht en bouwcoördinator en de laatste jaren als adjunct-directeur van een middelgrote basisschool in Amsterdam Zuidoost bij stichting Zonova. De komende periode zal hij zich vooral bezighouden met het leren kennen van het team, de leerlingen, hun ouders en alle andere mensen die bij de Dubbelster betrokken zijn. Menno is enthousiast om samen met het team verder te bouwen aan het betekenisvolle wereldwijze onderwijs dat op de Dubbelster wordt gegeven.

lunch met de gehele school ter gelegenheid van het afscheid van de vertrekkende directeur
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie