Het ludieke protest van Extinction Rebellion.
Het ludieke protest van Extinction Rebellion. ANP Foto

Extinction Rebellion springt in de gracht voor klimaat

koningsdag

AMERSFOORT (ANP) Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Amersfoort aangegrepen om actie te voeren tegen de stijgende zeespiegel.

Op de kade vlakbij de Koppelpoort, waar het gezelschap langsliep, hielden ze spandoeken op met de teksten 'The oceans are rising, so are we' en 'Welkom in Amersfoort aan zee'. De activisten droegen een zwemvest en een deel van hen dook na het passeren van de koning het water in.

Het was volgens de actievoerders een actie met een knipoog om ,,het Nederlandse volk wakker te spetteren" en de aandacht te vestigen op de voorziene gevolgen van de klimaatverandering. ,,Als we nu niets doen ligt Amersfoort straks aan zee", verklaarden ze.

De van origine Britse burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging Extinction Rebellion kwam deze week met tienduizenden mensen in vele landen in opstand. In Engeland blokkeren activisten al meer dan een week cruciale punten in de hoofdstad. Ook in Nederland waren al enkele demonstraties.

advertentie