Derde Lutherse Mis in Bach Kantate

23 januari 2013 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - Op zaterdag 2 februari zal het Amersfoorts Kantate Koor en Orkest onder leiding van Bas Ramselaar de derde Lutherse Mis in G-Moll uitvoeren. Zoals gebruikelijk begint de uitvoering om 19.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk.

door Peter Bruinsma

Van de vier korte ofwel Lutherse Missen geschreven in de periode 1737-1738 is dit de enige mis in een mineurtoonsoort. ,,Dat doet niets af aan de glans en de uitstraling die het werk van Bach zo kenmerkt”, licht dirigent Bas Ramselaar toe. ,,De Lutherse missen worden ook wel parodiemissen genoemd omdat Bach voor de verschillende delen gebruik maakte van stukken uit eerder geschreven cantates. En, meester als hij was, ontstond er zo weer een geheel nieuwe compositie.”

Bij zijn aanstelling in 2011 sprak Ramselaar de wens uit om met het Amersfoortse Bach koor en orkest één keer per jaar een Lutherse mis te doen. Over twee jaar mondt dat uit in de uitvoering van de Hohe Messe , waarvan het Kyrie en het Gloria ooit bedoeld waren voor een Lutherse mis. Het koor heeft een belangrijke rol in dit werk. Met het Kyrie, Gloria en Sanctus omringt het koor de daar binnen liggende aria’s voor drie vocale solisten. Als wereldlijke tegenhanger van de Lutherse mis wordt de Suite in c van G.F. Händel, een tijdgenoot van Bach, gebracht.

Zestien jaar geleden ontstond het idee om in Amersfoorts jaarlijks drie cantates van Bach uit te voeren. Dit initiatief van Harry Weultjes en Wouter van den Braak vond gehoor bij de Amersfoortse Raad van Kerken. Het bleek een gouden greep en de formule heeft inmiddels een bekende plek in het Amersfoortse culturele leven.

De vorm van de kantatebijeenkomst is herkenbaar en elke keer identiek opgebouwd. Zo ontstaat er een mengvorm van cultuur en bezinning, waarin steeds plaats is voor een kort woord van welkom en een toelichting op de kantate. Secretaris Pauline van Hulst vult aan dat ook de uitvoerenden verheugd zijn over de kwaliteit en de uitstraling van de Amersfoortse kantateconcerten.

Van de vijf jaargangen kerkcantates zijn er ongeveer tweehonderd bewaard gebleven en dat betekent dat de serie voorlopig nog niet in herhaling hoeft te vallen.

u Amersfoorts Kantate Koor en Orkest en vocale solisten o.l.v Bas Ramselaar

Lutherse Mis in g-moll BWV 235 van J.S. Bach

St. Franciscus Xaveriuskerk, zaterdag 2 februari, 19.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie