Naast verhalen is de stichting ook op zoek naar voorwerpen uit de oorlogstijd.
Naast verhalen is de stichting ook op zoek naar voorwerpen uit de oorlogstijd. Grietje Akke-De Haas

Stichting Behoud Oorlogsherinneringen interviewt ooggetuigen

20 april 2018 om 07:04 lokaal

AMERSFOORT Officieel eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland na de Duitse capitulatie op 5 mei. Amersfoort moest echter nog twee dagen wachten alvorens de Canadezen de stad echt bevrijdden. Waar in de omgeving van de stad nog heel wat oorlogsgeweld aan vooraf ging. Het aantal mensen dat deze gebeurtenis zelf heeft meegemaakt wordt elk jaar kleiner. Reden voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen om actief op zoek te gaan naar ooggetuigen en hen te interviewen over hun persoonlijke belevenissen.

,,De Tweede Wereldoorlog is aan geen enkele voordeur voorbij gegaan en er zijn tal van persoonlijke herinneringen die het meer dan waard zijn om opgetekend te worden voor de volgende generatie", zeggen STIBO-oprichters Peter Trap en Arjan Denneman. Het gaat de stichting om de persoonlijke verhalen en niet om de gebeurtenissen die bij het grote publiek bekend zijn. ,,Juist die verhalen geven een goed beeld van de omstandigheden in die tijd", aldus Trap.

GENERATIE De stichting die in 2016 is opgericht heeft inmiddels meer dan vijftig personen geïnterviewd en bestaat uit elf vrijwilligers. Trap: ,,De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog leeft en de jongere generatie heeft interesse in de gebeurtenissen uit die tijd. Daar moeten we nu op inspelen, over een paar jaar is er niemand meer die het uit eerste hand kan vertellen." Stibo krijgt veel reacties van kinderen van mensen die zijn geïnterviewd. ,,Er komen vaak verhalen op tafel die nog nooit zijn verteld." Stibo deelt de verhalen op haar Facebookpagina en website om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Daarnaast organiseert de stichting ontmoetingsmiddagen tussen jong en oud en
gastlessen op scholen. ,,De stichting wil jong en oud met elkaar in contact brengen omtrent het thema vrijheid.
Dat is vandaag de dag heel vanzelfsprekend. Terwijl jongeren in dezelfde leeftijd nog geen 75 jaar geleden ondergedoken zaten, opgesloten werden voor hun overtuiging of simpelweg werden doodgeschoten. Daar wordt bijna niet bij stilgestaan."

VOORWERPEN Naast de verhalen is de stichting ook op zoek naar voorwerpen uit de oorlogstijd. Die dragen vaak een bijzonder verhaal met zich mee, zegt Trap. ,,Deze verhalen of achtergrondinformatie delen wij met een groter publiek. Daarnaast wil de stichting voorkomen dat er spullen verdwijnen. We merken helaas heel vaak tijdens gesprekken dat mensen voorwerpen uit de oorlog hebben weggegooid of dat hun kinderen bij het opruimen van het ouderlijk huis herinneringen weggooien. Eeuwig zonde. Weg is ook echt weg. Wij gebruiken ze voor gastlessen en tentoonstellingen waar de bezoekers de voorwerpen ook echt vast kunnen houden. Zo gaat de geschiedenis volgens ons pas echt leven."

Bent of kent u iemand met persoonlijke herinneringen aan de bevrijding of jaren van bezetting in en om Amersfoort? Zijn er voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waar u een goed thuis voor zoekt?
Neem dan contact op via: info@oorlogsherinneringen.nl of 06-12942857.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie