SP bezorgd over forse huurstijgingen

27 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT- De fractie van de SP-Amersfoort heeft het college van B en W vragen gesteld over de forse huurstijgingen en de daling van het te bouwen aantal nieuwbouwwoningen. Volgens raadslid Frits Schoenmaker verhogen corporaties de maandhuur gemiddeld van 441 euro nu naar 543 euro in 2017.

De geplande verhoging blijkt volgens hem uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De corporaties moeten deze maatregelen nemen om financieel gezond te blijven. ,,Dit is noodzakelijk vanwege de overheidsmaatregelen uit het Woonakkoord, stelt het WSW. Corporaties moeten komende jaren onder meer een verhuurdersheffing aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen. De huren moeten nu al zodanig worden verhoogd om de verhuurdersheffing te kunnen betalen, dat het bij een plotselinge stijging van de rente niet mogelijk is om nog meer geld bij de huurders weg te halen, redeneert het waarborgfonds."

In navolging van SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen noemt Schoenmaker het een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw. Hij wil van het college weten wat voor consequenties de uitkomsten van het WSW-rapport voor Amersfoort kunnen hebben. ,,Door de belasting die minister Blok heeft ingesteld op sociale huurhuizen gaan woningcorporaties de huren verhogen. Tegelijk wordt er bezuinigd op onderhoud. Mensen krijgen zo een slechter huis met een hogere huur. Tel daarbij op dat de nieuwbouw met 28 procent afneemt. Dat betekent dat er vele duizenden banen in de bouw zullen verdwijnen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie