Graffiti is doorn in het oog

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Het viaduct onder de A28 onder de Dorresteinseweg biedt een kleurrijke aanblik. Graffiti-spuiters hebben zich vele jaren ‘ontfermd’ over de betonnen wanden. Dit zeer tot ongenoegen van Hans Terlouw die in wooncentrum De Eemgaarde woont, even verderop. Laatst trof hij er een tekening aan van een biddend persoon met daarbij de tekst ‘In Godsnaam. Niets moet, alles mag tegen het gezag’. ,,In dit geval krijg ik er een onaangenaam gevoel bij’’, zegt Terlouw. ,,Wie zijn de makers? Is dit een oproep van een imam? Het is voor mijn gevoel meer dan kwajongenswerk, en dan dat jaartal 2012 wat mag dat betekenen.’’ Terlouw kan zich voorstellen dat deze uitlatingen door sommigen als kwetsend worden ervaren en wil dat de gemeente er tegen optreedt. ,,Moeten wij ouderen als wij een ‘ommetje’ gaan maken, te voet of op de fiets daar tegenaan blijven kijken?’’

Verloedering onder viaduct A28 tegengaan AMERSFOORT - Ruim vijf jaar geleden voerde Amersfoorter Hans Terlouw strijd tegen de graffiti onder het viaduct bij de A28 aan de Dorresteinseweg. Hij schreef er vele brieven over aan het college van b en w, maar zonder resultaat. Onlangs zag Terlouw nieuwe graffiti-tekeningen op het viaduct met daarbij de tekst ‘In Godsnaam. Niets moet alles mag tegen het gezag.’ Hij vraagt zich af of het een oproep is van een imam en dat het wellicht iets is voor terrorismebestrijders. Gemeentewoordvoerder Boon denkt dat de tekening is gemaakt door een westerling. De tekening en de teksten worden verwijderd.

door John Spijkerman

Gemeentewoordvoerder Boon denkt dat de tekening is gemaakt door een westerling. ,,Er staat ‘In Godnaam’ en niet ‘In Allahs naam’.’’ Ze merkt op dat moslims bovendien op een andere manier bidden dan op de tekening te zien is. Dat de gemeente de tekening en de teksten toch verwijdert, komt omdat deze als kwetsend en aanstootgevend kunnen worden ervaren. Mensen kunnen dat melden bij Meldpunt Woonomgeving.

Ruim vijf jaar geleden voerde Terlouw ook al actie tegen de graffiti bij het viaduct. Volgens hem is het viaduct geen gedoogplek, maar is de praktijk is dat er wordt gedoogd. Hij schreef er talrijke brieven over aan het college van b en w, maar tevergeefs. Van de gemeente hoorde hij dat het viaduct van Rijkswaterstaat (RWS) was. De Politie Regio Utrecht vertelde hem dat dat graffiti spuiten weliswaar een strafbaar feit is, maar dat opsporing/handhaving geen prioriteit heeft. Een wijkagent beloofde hem enkele jaren geleden dat er zou worden gehandhaafd, maar daarvan heeft hij nooit wat gemerkt. Van Rijkswaterstaat begreep Terlouw dat het overschilderen van het viaduct zou worden meegenomen in het reguliere onderhoud, maar tot op dit moment is dat nooit gebeurd. Terlouw wil dat de gemeente nu eindelijk eens een einde maakt aan de graffiti bij het viaduct. ,,Doorbreek nu eens al die formele muren is mijn oproep.’’ Laat alle formele bezwaren en overwegingen nu maar achterwege, stuur een schilder met een grote emmer verf en een roller en controleer dat dan dagelijks, maar eerst en vooral grijp de kladderaars en laat ze betalen.’’ De BPA heeft vragen gesteld over de kwestie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie