Verdachten brandstichting pizzeria blijven in voorarrest

25 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Utrechtse rechtbank buigt zich vrijdag 15 juni over de aangestoken brand in een pizzeria aan de Lage Boog in Amersfoort. Vier verdachten staan dan terecht. Volgens justitie is de brand aangestoken om het geld van de verzekering op te kunnen strijken.

De politie ontdekte de brand omstreeks 04:40 uur in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 november 2006 na een melding dat er een ruit was ingegooid. De hele zaak stond vol rook. Uit voorzorg moesten de bewoners van de bovengelegen woningen het pand verlaten. Na een half uur konden ze weer naar huis.

Na technisch sporenonderzoek en een buurtonderzoek hield de politie in februari drie Amersfoorters aan, in de leeftijd van 19 en 20 jaar. Twee van hen hebben inmiddels hun betrokkenheid bij de brandstichting bekend. In maart arresteerde de politie nog een vierde verdachte.

De rechtbank wees donderdag tijdens een zogeheten pro forma-zitting het verzoek af om een 19-jarige en een 20-jarige verdachte in afwachting van het proces uit voorarrest vrij te laten. Volgens hun advocaten is het van belang dat de Amersfoorters snel een nieuwe start kunnen maken, maar de rechtbank was het met de officier van justitie eens dat het gepleegde feit te ernstig was om ze nu al vrij te laten. "Het algemeen belang prevaleert boven het persoonlijk belang", aldus rechtbankvoorzitter mr. P. Bender. De officier van justitie benadrukte dat de verdachten met de brandstichting een levensgevaarlijke situatie hadden gecreëerd voor de bewoners van de bovengelegen woningen.

Ook de twee andere verdachten blijven in voorarrest tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak op vrijdag 15 juni. Het proces begint om 10:30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie