Diaconie deelt kerstpakketten uit

28 november 2012 om 00:00 Algemeen

Diaken Joa Bosch van de protestantse gemeente Amersfoort-Noord is betrokken bij de organisatie. ,,Armoede is vaak verborgen, omdat er veel schaamte is. Voor adressen benaderen wij daarom onder meer basisscholen. Zij geven ons adressen van gezinnen waarvan zij denken dat zij zo’n pakket goed kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die de schoolbijdrage niet meer kunnen betalen. Ook via inloophuizen, kerkelijk werkers of gemeenteleden krijgen wij adressen.” De mensen blijven anoniem, waardoor Joa weinig directe verhalen kent van de mensen die de pakketten krijgen. ,,Je hoort niet vaak verhalen; met armoede loop je immers niet te koop.” Daar is Wim (naam gefingeerd, 45 jaar), het zeer mee eens. ,,Nog te vaak hoor ik mensen zeggen dat, wanneer je in armoede leeft, je verkeerd met je geld bent omgegaan.” Dat je zomaar in armoede terecht kunt komen, blijkt uit Wims verhaal. Hij raakte in de WIA en maakte een forse inkomensval door. ,,Ik dacht dat ik mijn leven redelijk op orde had, maar ineens komt er iets tussendoor, wat je van tevoren niet kunt inschatten. Ik werd depressief, en raakte daardoor mijn baan kwijt. Door onwil en onbegrip van mijn werkgever ben ik een kostbaar jaar verloren. Terugkeren naar mijn werk is geen optie meer, ik zit nu in een re-integratietraject. Je kunt je leven nog zo mooi plannen, maar als er iets scheef is, dan kan alles ineens weg zijn.” Wim werd vorig jaar door de diaconie verrast met een kerstpakket. ,,Het doet goed dat er aan je wordt gedacht en ik had met Kerst iets om te presenteren aan mensen”, zegt Wim daarover.

AMERSFOORT - Het aantal mensen in Nederland dat op of onder de armoedegrens leeft, stijgt. Met de jaarlijkse kerstpakkettenactie vanuit de diaconie Amersfoort-Noord wil de diaconie niet alleen de mensen die het betreft een hart onder de riem steken, maar ook aandacht vragen voor de nood die er is. Iedereen die wil bijdragen, kan meedoen door zijn kerstpakket in te leveren voor mensen die minder bedeeld zijn. door Wiena Bakker

Voedselbank

Vanuit de diaconie bezocht Joa Bosch onlangs de Voedselbank. ,,We proberen ons zo breed mogelijk te oriënteren en waar mogelijk samen te werken. Iemand van onze diaconie werkt eveneens als vrijwilliger voor de kledingbank, twee anderen werken als schuldhulpmaatje. Zij lossen de problemen van mensen niet op, maar zetten financiële zaken op een rijtje en helpen om keuzes te maken.” Joa ziet dat materiële hulp belangrijk is, maar zeker ook het delen van verhalen. Ze is geraakt door het visioen van Cieka Galenkamp van de Voedselbank: het gezamenlijk oprichten van een Huis van Hoop’, waar mensen verhalen kunnen delen en aan toekomst kunnen bouwen. Maar nu eerst de kerstpakkettenactie. Ieder die dat wil kan zijn gekregen kerstpakket in de dagen voor Kerst op bepaalde plekken inleveren bij de diaconie. Op de vraag aan Wim hoe hij zijn toekomst ziet, antwoordt hij: ,,Ik bezie deze per maand. Maar ik ben zeker hoopvol. En ik ben blij met alle steun van familie en vrienden. Zonder hen zou het een stuk moeilijker zijn.”

uVoor meer informatie: joa.boschmulder@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie