Eerste stap Kinderbelevingscentrum Vathorst

11 november 2011 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Dinsdag wordt om 16.00 de eerte stap gezet in Kinderbelevingscentrum De Vathorst. Met een grote hijskraan legt bouwbedrijf Hertzinger de laatste vloerplaat. Via de rode loper zullen initiatiefnemer Bzzzonder en partner Catalpa samen met de eerste aanmelding van het centrum daarna de eerste stappen zetten in Kinderbelevingscentrum De Vathorst. Het kinderbelevingscentrum is een centrum speciaal voor kinderen. Fysiek een kleine stap, maar een grote stap voor de kinderen in Vathorst.

Samenwerking

Doel van het kinderbelevingscentrum is om via samenwerking met diverse partijen een mogelijkheid te scheppen waarbij kinderen op één plek hun eigen, verschillende talenten ontdekken. Uitgangspunt is hierbij plezier en ontwikkeling van kinderen. Zo kunnen scholen gebruikmaken van het theater, de kinderkookstudio of van de binnenspeeltuin. Ouders kunnen gebruikmaken van ruimtes voor het geven van bijvoorbeeld kinderfeestjes. Andere partijen zoals judoverenigingen, dansscholen en huiswerkbegeleiders zijn ook van harte welkom om hun lessen in het kinderbelevingscentrum te geven.

Kinderopvang

Bzzzonder en Catalpa gaan kinderopvang bieden aan kinderen van 0 tot en met 12 jaar. De kinderen van acht tot en met twaalf jaar krijgen daarbij een eigen passend aanbod met steeds wisselende workshops en de mogelijkheid om vriendjes uit te nodigen. Beide organisaties hebben eigen ruimtes, maar maken daarnaast gezamenlijk gebruik van de mogelijkheden van het gebouw in het gemeenschappelijk deel.

Het kinderbelevingscentrum is voor iedereen. Dus ook voor kinderen die slechtziend zijn, in een rolstoel zitten of op een andere manier extra zorg en aandacht nodig hebben. Hierbij werkt het kinderbelevingscentrum samen met Stichting De Boshoeve.

Deze stichting opereert landelijk en zet zich in voor de integratie van kinderen met een extra zorgbehoefte in gewone situaties, in dit geval Kinderbelevingscentrum De Vathorst. De Boshoeve adviseert het kinderbelevingscentrum over specifieke aanpassingen aan het gebouw en tuin en over het inzetten van gespecialiseerde begeleiding. Zo wordt het hele gebouw, inclusief de tuin, zoveel mogelijk rolstoelvriendelijk, komt er een prikkelvrije ruimte en moet het ook voor slechtziende en/of dove kinderen een belevenis zijn. Ook wordt een vrijwilligersbestand opgezet zodat kinderen met een extra zorgvraag tijdens hun verblijf in De Vathorst begeleid worden.

Bouw

De officiële opening van het kinderbelevingscentrum is in het voorjaar van 2012 gepland. Momenteel wordt er druk gebouwd op de kavel tussen de voetbalvelden, hockeyvelden en skatebaan. Het kinderbelevingscentrum is 7 dagen per week beschikbaar voor activiteiten.

Kinderbelevingscentrum De Vathorst brengt op verschillende manieren de natuur dichter bij kinderen. Dat gebeurt door de materiaalkeuze voor het gebouw, de inrichting en speelmaterialen, die vele kenmerken van de natuurlijke wereld om ons heen hebben. Tijdens de dagelijkse activiteiten is er aandacht voor milieubewust gedrag en de ontdekking van de wereld waarin we leven. De tuin is een belangrijke ruimte om iedere dag elkaar te ontmoeten, in te ontdekken en te ontwikkelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie