Bruisend park in de Kruiskamp

3 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Op het terrein tussen de Van Galenstraat, de Van Brakelstraat, Banckertstraat en de Evertsenstraat, waar eerst twee scholen stonden wordt nu een nieuwe school gebouwd. Een ABC-school, een zogenaamde Amersfoortse Brede Combinatieschool. Dat is een school met meerdere voorzieningen dan alleen onderwijs. Alle wijken van Amersfoort hebben zo’n school. In ieder geval met een combinatie van onderwijs, opvang en welzijn. ,,De wens van de gemeente was om meteen het hele terrein eromheen aan te pakken,” vertelt woordvoerder van de gemeente Otto van der Leest.

Elkaar ontmoeten in ‘t groene hart KRUISKAMP - In de Amersfoortse wijk Kruiskamp verrijst een groene ontmoetingsplek. De meningen van buurtbewoners zijn verdeeld, maar zoals de 91-jarige heer Nieuwenhuis constateert, die aan de Banckertstraat woont, ,,het is nu niet meer weg te halen.’’ Sterker nog, de verbouwingen zijn in volle gang. Einde van het jaar moet het groene hart van de Kruiskamp jong en oud samen verenigen in sport, spel en ontmoeting. door Melissa Hofland

De herinrichting van het gebied wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeente, woningcorporatie de Alliantie en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel. ,,Het ontwerp van het park om de school is gemaakt in samenspraak met de bewoners”, legt Van der Leest uit, ,,er zijn verschillende bijeenkomsten geweest waarin de ideeën van de verschillende betrokkenen zijn geïnventariseerd.” Op het centrale gedeelte van het park kan straks worden gesport en gespeeld. Een avontuurlijke speelheuvel, een stapstenenroute, een hoge glijbaan en een klimrots moeten vertier brengen. Het kunstgrasveld dat er al ligt, wordt opgeknapt en een pannaveld wordt eraan toegevoegd. Ouders kunnen hun een oogje in het zeil houden en toejuichen vanaf een tribune of vanaf sportieve toestellen voor buitenfitness. Op het schoolplein kunnen gebruikers de hersenen kraken op sudoku’s en kruiswoordpuzzels die op de stoeptegels zijn geschilderd. Ook daar valt straks veel te klimmen, glijden, duikelen en te wipwappen. Het hele terrein krijgt een groene uitstraling met bloeiende bomen en boomgroepen om een echte parksfeer te creëren.

,,De school staat er inmiddels”, aldus Van der Leest, ,,met het schoolplein wordt volgende week gestart. Dit moet natuurlijk met het nieuwe schooljaar klaar zijn als de kinderen van start gaan. Het park wordt rond oktober aangepakt. Als het allemaal een beetje meezit met het weer en de voortgang, dan moet het park einde van het jaar helemaal klaar zijn. De verwachting is dat de verbouwingen voor de buurt weinig overlast zullen geven.” Nieuwenhuis die al vijftig jaar in de Banckertstraat woont, is in ieder geval niet zo blij met de veranderingen. ,,Ik had altijd een mooi uitzicht op de vijver en de speelplaats. Nu staat er een gevangenis voor mijn neus,” omschrijft hij het oranje gekleurde gebouw van de ABC-school. ,,Als ik jonger was geweest, was ik verhuisd.” Theo Renes, die in de Evertsenstraat woont, vertrouwt erop dat het beter wordt. ,,Alles wat aangepakt wordt in deze wijk, is beter.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie