B en w kondigen fors aantal bezuinigingen aan

27 april 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort moet de komende jaren flink bezuinigen. In totaal wordt er twintig miljoen euro bezuinigd op de gemeentelijke uitgaven. Op gemeentelijke taken en activiteiten wordt 14 miljoen euro bespaard. De overige 6 miljoen euro wordt bezuinigd op de eigen gemeentelijke organisatie. Zo verdwijnen er honderd fulltime banen bij de gemeente.

door John Spijkerman

Het college van b en w presenteerde dinsdagmiddag een pakket aan bezuinigingsvoorstellen. ,,Geen makkelijke opgave'', vindt wethouder Buijtelaar van Financiën. Het vet is weg. Het zal zeker gaan schuren in de stad.'' Toch vindt het college de gepresenteerde bezuinigingsvoorstellen 'afgewogen en verantwoord'. Over de voorstellen moet de komende tijd nog wel worden gesproken in de gemeenteraad. Het kan ertoe leiden dat bepaalde maatregelen van tafel gaan of worden aangepast, maar het totaalbedrag van twintig miljoen aan bezuinigingen blijft staan.

De hoogte van het bezuinigingsbedrag van twintig miljoen euro kent een aantal oorzaken. In de eerste plaats krijgt de gemeente minder geld van het rijk. Daarnaast is er sprake van een groei van het aantal sociale uitkeringen en ten slotte is er sprake van een renteverlies op de grondexploitaties van de gemeente.

Alle inwoners zullen wat gaan merken van de aangekondigde bezuinigingen. Zo vindt er een versobering van de dienstverlening plaats en wordt er bijvoorbeeld bezuinigd op het beheer van de stad en wordt er minder gedaan aan onderhoud in de wijken. Enkele voorbeelden: B en w willen stoppen met de schaapskudde en alleen nog ernstig aanstootgevende graffiti verwijderen. Ook wil men stoppen met het machinaal opruimen van hondenpoep.

Er komt een einde aan gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en de WMO wordt versoberd. B en w zeggen vooral de groep kwetsbare ouderen te willen ontzien. Ouderen met een hoger inkomen moeten meer zelf betalen voor voorzieningen.

Op zorg en welzijn moet jaarlijks 6,6 miljoen euro worden bezuinigd. Er kan goedkoper worden gewerkt door wijkcentra te sluiten en activiteiten elders onder te brengen. ,,Het welzijnswerk wordt accommodatieloos'', vertelt wethouder Boeve.

Het college wil 1 miljoen bezuinigen op de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg. Er komt geen alcoholopvang aan de Leusderweg voor daklozen. Ook de permanente dagopvang aan de Kleine Haag gaat niet door. In plaats daarvan willen b en w willen een dagopvang en een nachtopvang op één tijdelijke locatie in het Oliemolenkwartier. Daar zou ook het zorgcentrum voor daklozen moeten komen. B en w willen de Amersfoorters nog wel de mogelijkheid geven om met eventueel alternatieve locaties te komen.

Met ingang van 2012/2013 wordt het schoolzwemmen afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt zwemgym voor kinderen van groep 5 van alle basisscholen. De ouderbijdrage voor het zwembadvervoer gaat omhoog. De regels voor het leerlingenvervoer worden aangescherpt. Ouders worden zelf verantwoordelijk voor vervoer als zij binnen zes kilometer van school wonen. Nu wordt nog uitgegaan van een afstand van 500 meter. De aanpassing geldt niet voor leerlingen die vanwege lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen op andere dan openbaar vervoer zijn aangewezen.

Voor het wegwerken van wachtlijsten in de sport wil het college 400.000 euro uittrekken. De tarieven voor buitensportaccommodaties gaan wel omhoog. Peuterspeelzalen worden gesloten en deels omgevormd naar een peuteropvang met een voorschools programma. Voor de gemeente levert dat een bezuiniging op.

De bezuinigingen op het terrein van veiligheid worden vooral ingeboekt bij de brandweer die efficiënter moet gaan werken. Dat moet een bezuiniging opleveren van acht ton. Op sociale veiligheid wordt twee ton bezuinigd. Het betekent dat dat er wordt bezuinigd op het aantal toezichthouders. Burgemeester Bolsius waarschuwt dat als de rijksoverheid de gemeente Amersfoort straks geen geld meer geeft voor het grote stedenbeleid, de gemeente 'kwetsbaar' wordt bij de bestrijding van sociale overlast in bijvoorbeeld Randenbroek en de Ganskuijl. In 2011 ontvangt de gemeente nog 1,2 miljoen euro van het rijk waarmee bijvoorbeeld straatcoaches aan het werk kunnen, maar onduidelijk is hoe dit verdergaat. ,,Ik ben hard aan het lobbyen in Den Haag om het overeind te houden.'' Voor 2012 wil het college in ieder geval een bedrag van 5 ton beschikbaar houden om dit beleid enigszins overeind te houden.

Bij het programmaonderdeel Cultuur zijn het de vier grootste gesubsidieerde instellingen die het leeuwendeel van de bezuiniging moeten ophoesten. Het gaat daarbij om de bibliotheek, Scholen in de Kunst, de Flint en de Amersfoortse musea. Het college wil de wijkbibliotheken in Kruiskamp en Zielhorst sluiten. Maar er wordt wel geld geïnvesteerd in 16 schoolbibliotheken en er komt een nieuwe hoofdbibliotheek in het Eemhuis. De Flint krijgt minder subsidie en moet meer doen om zelf inkomsten te genereren. Van de vier Amersfoortse musea verdwijnt het Armando Museum uit Amersfoort en verhuist naar Utrecht. De kans dat dit ook gaat lukken, schat wethouder Barendregt positief in.

Naast forse bezuinigingen wil het college extra investeren. Het college blijft uitgaan van een eenmalige investering van 17 miljoen euro in een groen Beekdal. Ook voor een verbetering van de bereikbaarheid van de westkant van Amersfoort wordt uitgegaan van een eenmalige investering van 17 miljoen euro. Wel kondigt het college aan dat er in 2012 een tussentijds evaluatiemoment komt.

Op 10 mei houdt de gemeenteraad hoorzittingen. Inwoners, instellingen en andere belanghebbenden kunnen de raad dan toespreken over de bezuinigingsvoorstellen. Op 31 mei neemt de gemeenteraad een besluit over de uiteindelijke bezuinigingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie