'Je kunt je energie kwijt, bent lekker buiten in het groen bezig én je verbetert je conditie', zegt Ruud van den Eshof.
'Je kunt je energie kwijt, bent lekker buiten in het groen bezig én je verbetert je conditie', zegt Ruud van den Eshof. Ries de Beer

'Veel sporters hebben door de lockdown het hardlopen ontdekt'

4 juni 2020 om 07:30 Overig

AMERSFOORT Door de lockdown moesten veel sportclubs hun activiteiten staken. Veel sporters hebben daardoor het hardlopen ontdekt, merkte AV Triathlon. Wie daaraan een verantwoord vervolg wil geven, kan vanaf 13 juni meedoen aan een hardloopcursus bij AV Triathlon.

De leden van AV Triathlon zijn al uit de startblokken gekomen. Vanaf 11 mei mag de jeugd weer trainen, daarna de hardlopers, de wandelaars en fietsers, gevolgd door de zwemmers. ,,Onze leden vinden het geweldig om weer samen te sporten. Veel mensen hebben langere tijd binnen gezeten en zich aangepast met thuis werken, kinderen les geven, weinig naar buiten gaan en de sociale contacten op een laag pitje zetten. Nu komt alles weer op gang. Sport is dan een prima manier om je draai weer te vinden, binnen de regels van het ‘nieuwe normaal’. We willen ook voor niet-leden iets betekenen en daarom bieden we een extra cursus aan, gericht op het aan één stuk hardlopen van 5 kilometer. Je kunt je energie weer kwijt, bent lekker buiten in het groen bezig én je verbetert tegelijk je conditie.” Dat zegt Ruud van den Eshof namens de commissie hardlopen van AV Triathlon.

TWAALF WEKEN De ruim vijftig hardlooptrainers van de Amersfoortse club bieden een gevarieerd aanbod trainingen voor volwassenen. Zij kunnen hardlopen in het bos, op de atletiekbaan, meedoen aan running bootcamp of aan trailrunning. Er is veel aandacht voor het verantwoord en veilig trainen, passend bij ieder niveau. Mochten er toch blessures ontstaan, dan is er een speciale blessureherstelgroep. ,,De cursus duurt twaalf weken. We trainen in groepen van twaalf deelnemers. Gewoonlijk is het clubhuis in Birkhoven ons centrale trefpunt. Dat is nu tijdelijk anders. We volgen samen met AV Altis een protocol met maatregelen gericht op hygiëne, 1,5 meter afstand en spreiding. Om die reden startende groepen op verschillende locaties."

De deelnemers aan de 5 km-cursus krijgen tweemaal per week training. Op zaterdagochtend verzamelen we op de parkeerplaats van Superfun, dicht bij Birkhoven, en op dinsdagavond bij de fietsenstalling van Bosbad Amersfoort. Elke training wordt gegeven door deskundige trainers en duurt 75 minuten. ,,Je bouwt stapsgewijs je uithoudingsvermogen op. Met oefeningen verbeter je de belasting van spieren, gewrichten en pezen. We letten op houding en techniek, dat is belangrijk om klachten en blessures te voorkomen."

De cursus is geschikt voor mensen die een redelijke conditie hebben. Daarnaast zijn ook lopers welkom die geblesseerd zijn geweest of om een andere reden weer rustig willen opbouwen. Na afronding is het mogelijk om door te gaan in een vaste hardloopgroep van AV Triathlon. Wie eerst zijn basisconditie wil verbeteren kan terecht bij de beginnerscursus StartRunning van AV Triathlon. Deze start in september, januari en april. Informatie en aanmelden: avtriathlon.nl/hardlopen/cursussen/5km-opbouw/

Dit artikel werd u aangeboden door atletiekvereniging AV Triathlon.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie