Afbeelding
Dominique Otte

Deborah uit Amersfoort helpt lotgenoten met vliegangst

29 januari 2020 om 16:56 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Tijdens het Nationaal Vliegangstfestival op zondag 2 februari op Schiphol helpt Deborah Sonneveld uit Amersfoort lotgenoten om van hun vliegangst af te komen. Met haar eigen overwinningsverhaal wil ze mensen die bang zijn om te vliegen laten zien hoe je deze angst kan overwinnen. 

Tijdens hevige turbulentie op weg naar de Fillipijnen stond Deborah Sonneveld doodsangsten uit. ,,Het toestel vloog door een storm en schudde hevig", vertelt ze. ,,Ik zag de bliksem langs het vliegtuig heen flitsen. Zelfs de stewardessen zaten met tranen in hun ogen. Ik was zo bang dat we zouden neerstorten."

DRAMA Ondanks haar angst moest Deborah toch de terugvlucht naar Nederland aanvaarden. Maar daarna stapte ze hele lange tijd niet meer in een vliegtuig. Totdat ze voor haar opleiding naar Engeland moest vliegen. ,,Dat was een drama", vertelt Deborah. ,,Ik kon niet meer functioneren van de angst. Ik moest op zoek naar professionele hulp want ik wilde mijn toekomst er niet door laten beheersen."

Een cursus bij vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen hielp haar verder. ,,Ik leerde hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven hangen, wat turbulentie precies is, hoeveel opleidingen en nascholingen piloten moeten blijven volgen en welke veiligheidseisen er gelden in de luchtvaart. Intussen heb ik al meerdere vluchten gemaakt zonder angst, waaronder mijn droomreis naar Amerika. Dat gun ik iedereen."

SPEEDDATE CAFÉ Tijdens het vliegangstfestival op zondag 2 februari geven piloten, vliegangsttherapeuten en ervaringsdeskundigen de hele dag workshops. Er is ook een speeddate café waar lotgenoten kunnen praten met mensen die hun vliegangst hebben overwonnen. Hoewel een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, heeft toch ruim 30 procent van de westerse bevolking last van vliegangst.

,,Vliegangst is voor iedereen anders", zegt piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. ,,Er liggen altijd een aantal dieper liggende angsten of onzekerheden aan ten grondslag  zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. Maar gelukkig is vliegangst ook heel goed te behandelen, met een slagingskans van 98 procent."

VIRTUAL REALITY Naast workshops kunnen bezoekers met vliegangst met een therapeut rondlopen in een Boeing 747 die op het terrein staat van het Vliegangstfestival. ,,Voor veel mensen met vliegangst is de confrontatie met een echt vliegtuig al een hele grote stap naar de overwinning van hun angst", aldus Otte. ,,Voor degenen die nog een stapje extra durven te zetten, stellen we in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een Virtual Reality omgeving beschikbaar waar ze een vlucht kunnen maken en ervaren."

Het vliegangstfestival vindt plaats op zondag 2 februari 2020 in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.30 uur. De entree is 24,95 euro per gezin. Iedere bezoeker met vliegangst ontvangt gratis het boek 'Overwin je vliegangst', geschreven door Kelly Otte. De workshops en alle andere ervaringen en activiteiten tijdens het Vliegangstfestival zijn gratis. Kijk voor meer informatie op: www.onbezorgdvliegen.nl
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie