Afbeelding
Politie Nederland

Drie jaar na vuurwerkbom nog hoofdpijn en oorsuizen

2 januari 2020 om 15:01 Mensen

AMERSFOORT Drie jaar na de bewuste lawinepijl hoopt agent Kadir Duran deze maand weer zijn werkzaamheden op straat op te pakken. Dat laat de politieman via het officiële account van Politie Nederland weten. Tijdens Oud en Nieuw van 2017 ontplofte er een lawinepijl in zijn buurt en nog altijd moet de agent dealen met de gevolgen daarvan.  

Jeroen van der Veer

Toen Duran drie jaar geleden door de wijk Kruiskamp reed, zag hij in de spiegel van zijn snorfiets een flits en voelde hij een enorme dreun in zijn rug. Door de explosie werd de hoofdagent naar voren geworpen. Iets verderop kwam de agent tot stilstand en zette beide voeten op de grond. Opstaan lukte niet. ,,Ik was misselijk, duizelig en ik had een brandend gevoel in mijn linkeroog", blikt hij terug op de Facebook-pagina. ,,Wat ik zag was wazig. Ook hoorde ik geen geluiden meer, er was alleen een hoge, pijnlijke pieptoon."

Met veel moeite kon hij via de portofoon om hulp vragen, waarna collega's hem naar het ziekenhuis brachten. In 2017 blijkt na meerdere onderzoeken dat Duran erge gehoorschade heeft. ,,Daar werd me verteld dat mijn gehoorzenuwen blijvend zijn beschadigd, ze konden me niet opereren. Ik had 50 tot 55 decibel verlies aan beide oren en had het gehoor van een tachtigjarige."

Ik had het gehoor van een tachtigjarige

Waar hij toen vooral schrok, heeft de agent nu voornamelijk frustratie. ,,Bijna drie jaar later heb ik nog steeds veel last van hoofdpijn, concentratieproblemen en oorsuizen. Vooral dat laatste is verschrikkelijk. Ik hoor constant het geluid van een waterval. Het is er altijd.' 's Avonds is de hinder het grootst. Het verpest je nachtrust. Uiteindelijk val je wel in slaap, maar het gaat met moeite."

Na acht maanden thuis te hebben gezeten, ging Duran weer aan het werk. Hij ging zijn wijk, Kruiskamp, weer in... maar met de dag werd de agent vermoeider. ,,Om de twee uur slikte ik twee paracetamol-tabletten om me op de been te houden."

De continue vermoeidheid zorgde voor een burn-out. Zijn huisarts verwees hem door naar een psycholoog met wie hij nog regelmatig gesprekken voert. Sinds dit voorjaar werkt Duran twee keer per week op het revalidatiecentrum in Doorn aan zijn terugkeer. Hij volgt er IBT-gerichte trainingen om weer operationeel te worden en krijgt psychische begeleiding. Op het bureau is hij drie dagen in de weer met Intake & Service.

Deze maand hoopt Duran met zijn politieuniform weer de straat op te gaan. ,,Mentaal en fysiek ben ik redelijk hersteld, maar ik moet straks wel ervaren of ik het nog kan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie