Afbeelding
Valerie Kuypers

Vijf ton voor schonere lucht

10 december 2019 om 21:14 Politiek

AMERSFOORT De luchtkwaliteit in Amersfoort moet drastisch worden verbeterd. De kwaliteit is nu nog binnen de normen, maar moet vanaf 2030 voldoen aan de richtlijnen van de WHO (World Health Organization). Vooral de uitstoot van roet wordt aan banden gelegd in de aanloop naar deze deadline. Daarnaast gaat het om vermindering van stikstof en fijnstof.

Jeroen de Valk

Dit is te lezen in het rapport 'Samen werken aan een schone lucht'. De gemeenteraad vindt dit vooralsnog sympathiek, maar wat vaag. Er ligt 'maar' vijf ton voor de vele maatregelen en het is nog onduidelijk welke bedragen aan wat zullen worden besteed. Jan de van der Schueren (CDA) mopperde dat het plan alleen voorzag in 'wat stimuleren en enthousiasmeren'. Er komt dan ook nog een tweede oriënterende ronde voordat de besluiten worden genomen.

Veel raadsleden zien graag een apart plan om vervuilende scooters te weren. Wethouder Hans Buijtelaar benadrukte dat er al andere 'potjes' zijn voor milieuvriendelijke ingrepen, waaronder het stimuleren van de elektrische stadsbus. Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) hamerde er herhaaldelijk op dat toch vooral de biomassacentrales de grote vervuilers zijn in de stad.

DIESELAGGREGATEN Welke maatregelen zijn te verwachten? Dat zijn er veel. Enkele ervan: het stoken van hout door particulieren wordt aan banden gelegd. Rookvrije zones worden mogelijk aangelegd op plekken zoals het Stationsplein, schoolpleinen en speeltuinen. Aggregaten die met diesel worden aangedreven, worden op termijn geweerd uit de binnenstad.

Op termijn zouden zoveel mogelijk taxi's 'schoon' moeten zijn; om te beginnen zouden ze voorrang mogen krijgen bij standplaatsen. Het vrachtverkeer kan te maken krijgen met venstertijden, ook buiten de binnenstad; denk aan de Leusderweg en de Noordewierweg. 'Veelrijders' op brom- en snorfietsen - zoals maaltijdbezorgers - worden gestimuleerd om op schone tweewielers over te gaan.

Buijtelaar constateert in een schrijven aan de gemeenteraad dat luchtvervuiling een van de belangrijkste oorzaken is van gezondheidsklachten. Ongeveer drieënhalf procent van de totale 'ziektelast' (de totale hoeveelheid schade en ongemak) in Nederland wordt erdoor veroorzaakt.

Dit moet uiteraard gebeuren in samenwerking met provinciale en landelijke overheden.  Amersfoort kan het niet alleen; denk aan snelwegen en luchtverkeer. Niettemin valt op gemeentelijk niveau genoeg te ondernemen, zo vindt de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie