Afbeelding
GL&K

Gemeente laat burger het groen onderhouden

28 mei 2019 om 20:37 lokaal

AMERSFOORT Het 'zelfbeheer' van het openbare groen is een succes en daarom mag het beleid worden voortgezet. Veel burgers vinden het prettig om het groen in hun omgeving zelf te onderhouden. Er zijn al tweehonderd locaties in Amersfoort waarvan het onderhoud officieel aan omwonenden is overgedragen.

Jeroen de Valk

Dit is de boodschap van een brief van het college aan de gemeenteraad. Het beleid kan worden afgedaan als een simpele bezuinigingsmaatregel. Het college ziet dat anders; zelfbeheer 'biedt de stad als geheel meer variatie en groen met meer betekenis'. Bovendien geeft het buurtbewoners de mogelijkheid om samen te werken aan hun buurt. De mensen ontmoeten elkaar en voelen zich zo meer betrokken bij hun wijk.

De plekken kunnen variëren van een bloembak of een boomspiegel tot een klein plantsoen. Maar bewoners verplichten zich ook de aanwezige speelplekken en straatmeubilair te onderhouden.

PRIVÉTUIN In principe geschiedt zelfbeheer zonder steun van de gemeente. Maar eerst moet er wel een overeenkomst worden getekend. Het is mogelijk dat die niet tot stand komt als blijkt dat de ruimte niet openbaar is, maar eigendom van een andere omwonende of een bedrijf. Of als de initiatiefnemer de ruimte vooral voor zichzelf wil gebruiken; als privé-tuin bijvoorbeeld. Voorts moet er na het creëren van een groene plek genoeg ruimte voor het trottoir overblijven. Het kan incidenteel ook voorkomen dat buurtgenoten het niet eens zijn met het initiatief.

In de komende jaren gaat de gemeente zelfbeheer verder stimuleren door er meer bekendheid aan te geven en goede voorbeelden in het zonnetje te zetten. Dit gaat via de website van Het Groene Huis, facebook en twitter. Op www.hetgroenehuisamersfoort.nl zijn al locaties te vinden die wel of niet in gebruik kunnen worden genomen. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt tussen 'buurtgroen' en 'stadsgroen'. In de laatste categorie vallen grotere locaties die voor de hele stad van belang zijn. Het beheer daarvan wil de gemeente graag in eigen hand houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie