PvdA Amersfoort wil extra openbare Ronde voor Westelijke Ontsluiting

8 december 2018 om 14:06 lokaal Deel je nieuws

Het tot nu bestede bedrag wordt bijvoorbeeld gebruikt als onomkeerbaarheid van het besluit tot de aanleg van de Westelijke Ontsluiting. Dat geld zouden we dan kwijt zijn bij het stoppen van het project. Om hoeveel gaat het dan precies? Er zingen verschillende bedragen rond van 10, tot 15, tot zelfs 20 miljoen Euro. Indien er al 20 miljoen Euro is uitgegeven, hoe reëel is het dan te stellen dat de weg voor 67 miljoen Euro aangelegd kan worden, terwijl er nog geen strekkende meter asfalt is geplaatst?

Het bedrag voor de bomencompensatie bedraag al sinds 2013 600.000 Euro. Sindsdien steeg het aantal te kappen bomen van 3000 naar 3500. Hoeveel meer gaat dit aantal stijgen? Waarom is het bedrag van 6 ton voor natuurcompensatie nooit meegestegen in de kostenramingen? De PvdA-fractie heeft in november daarom een motie ingediend voor een kwart extra budget voor 750 tot 875 extra bomen, welke een meerderheid in de Raad heeft gehaald. Een motie kan echter na verloop van tijd door het College naast zich neergelegd worden. In hoeverre kunnen we op commitment rekenen als het komt op extra bomencompensatie?

Daarnaast is er voor 10 miljoen Euro bespaard, waarvan twee derde voor rekening komt op bezuinigingen, wat neer gaat komen op een enorme verlaging in de kwaliteit, enkel om maar uit te kunnen komen op het beloofde totaalbudget van 67 miljoen Euro. In de praktijk komt een oplevering waar dusdanig op bezuinigd is, neer op een halve oplossing waar je de rekening achteraf gepresenteerd krijgt in hogere onderhoudskosten. In bepaalde kringen noemen ze dit: Penny wise, Pound foolish. De post ‘onvoorzien’ of ‘extra risicoreservering’ wordt dan ook heel licht mee omgegaan.

Daarnaast komt een derde van de besparing voor rekening van substantiële prijsverlagingen. Hoe reëel zijn die verlagingen? Gaan we dit achteraf niet beoordelen als ‘goedkoop is duurkoop’.

Dat en meer wil de PvdA fractie dinsdag aanstaande om 19:00 uur op het Stadhuis in de openbaarheid bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie