Herdenking annexatie Hoogland in het kader van Koningsdag 2019

29 november 2018 om 10:53 lokaal Deel je nieuws

Ter gelegenheid van Koningsdag 2019 bezoeken ZKH Koning Willem-Alexander en HKH Koningin Maxima Amersfoort, een gebeurtenis die het gemeentebestuur – terecht - in opperste staat van opwinding heeft gebracht. Uiteraard zal een groot aantal maatregelen worden getroffen om de veiligheid van het Koningskoppel te garanderen. In dat verband is het een hele geruststelling dat als eerste agendapunt een bezoek aan de Gedenksteen van de annexatie van Hoogland staat gepland. Ook Stichting ’t Hooghlandt’s Genootschap, hoedster der steen, is uitermate verheugd over het aanstaande Hoge Bezoek. Het is een plezierige bijkomstigheid dat de muurtjes naast de steen onlangs grondig zijn gerestaureerd: dat kan bijna geen toeval zijn!

Schaduwzijde van het bezoek van Willem-Alexander en Maxima is het feit dat de aanwezigheid van een aantal Amersfoortse notabelen op de koop toe moet worden genomen. Desgevraagd deelde een zegsman van het Hooghlandt’s Genootschap mede dat - indachtig het gezegde “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!” - de stadse delegatie even zo goed een warm welkom te wachten staat. Wel is het Genootschap zo vrij om aan te dringen op stemmige en gepaste kledij (dresscode Oranje), aangezien de kledingkeuze van bepaalde lokale gezagsdragers voorwerp blijft van aanhoudende zorg & aandacht.

Voor wat betreft de rest van het programma melden betrouwbare bronnen dat bezoeken zullen worden gebracht aan de Martinuskerk, de Inham, de kapel van Coelhorst, Breevoort (de Universiteit van de Geit), de Kolkrijst (bar én slijterij), Wijnhuis Alexander en café de Plank: voor elke opsteek is 5 minuten ingeruimd, behalve voor die bij de Plank, alwaar de Koning en Zijn gevolg een oorlam zullen gebruiken en dientengevolge ietwat langer zullen verwijlen. Waarna Hoogland tot tranen toe bewogen de familie zal uitzwaaien en zich ijlings gaat overgeven aan een oranjebitter teneinde de emoties weer tot bedaren te brengen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat op Oudjaarsmiddag, wanneer bij de Gedenksteen van Hoogland de traditionele herdenking van de annexatie plaats vindt, uitgebreid zal worden ingegaan op de komende gebeurtenissen en wellicht reeds een voorproefje wordt gepresenteerd van al hetgeen de uitverkoren inwoners van deze Gelukkige Gemeente te wachten staat.

Nader bericht volgt! Verheugt u, doch weest onverminderd waakzaam, want wij allen weten dat de waarheid soms spectaculairder is dan de stoutste fantasie...

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie