Tim Elverding en Pieter Jansen weten hoe je worst maakt.
Tim Elverding en Pieter Jansen weten hoe je worst maakt. Arnoud J Spaaij

Aandacht en toewijding kernbegrippen bij Keurslagerij Jansen

20 november 2019 om 16:00 Advertorial_3

AMERSFOORT Twee prachtige bokalen prijken op de toonbank van Keurslagerij Jansen. De rookworst van Jansen werd onlangs op de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd met goud bekroond. Daarnaast werd de slager aan het Euterpeplein ook nog eens uitgeroepen tot de leukste slagerij van de provincie Utrecht. 

Arnoud J Spaaij

Wie de winkel van Keurslagerij Jansen betreedt kan het niet ontgaan. Buiten prijken enkele posters waarmee Pieter Jansen vertelt hoe lekker zijn rookworst is. Binnen wordt dat bevestigd met twee indrukwekkende prijzen voor met goud bekroonde grove en fijne rookworst. Terecht want vijfhonderd slagers stelden hun rookworst afgelopen september ter beschikking aan een vakjury onder leiding van Paul van Trigt, vooraanstaand worst- en vleeswarendeskundige. Daar bleek dat Jansen behoort tot de besten. Op tientallen punten beoordeelde de vakjury zijn worsten. Maar hoe goed de worst is, wordt vooral duidelijk als Jansen zelf toelicht hoe het maken van zo'n lekkere worst tot stand komt.

Rookworst met goud bekroondTOEWIJDING Het is jammer dat de jury geen beoordeling doet voor de liefde voor het vak. Want zodra Jansen begint te praten wordt het duidelijk dat goede worst vooral tot stand komt door veel aandacht, precisie en toewijding. ,,Al in augustus begin ik met proefdraaien," vertelt Jansen over zijn deelname. ,,Maar speciale aanpassingen voor de wedstrijd doe ik niet. Consistentie, de goede smaak dat is wat ik zoek. Ja voor de jury haal ik wel het vochtdruppeltje dat ontstaat in de rookkast weg. De worst moet er ook perfect uitzien. En dan ga ik ook zover dat ik op de ouderwetse manier de rookworsten met een touwtje opbind en geen clipjes gebruik."

SMAAK Het recept bestaat uit de beste ingrediënten, varkensvlees, spek, kruiden en vooral ook eenvoud. ,,Less is more," benadrukt Jansen, ,,ambachtelijk worst maken is aandacht voor het product. Dan krijg je een worst met goede smaak, die niet leegloopt als je hem opensnijdt en dan zien de plakjes er mooi getekend uit. Je moet kunnen zien wat erin zit." Geen kunstgrepen dus om de worst aan te passen. ,,Nee. Smaak moet je niet toevoegen," benadrukt Jansen.

LEUKSTE SLAGER Voor de heerlijke rookworst komen klanten uit heel Amersfoort naar het Euterpeplein. Het buurtwinkelcentrum bruist en daar past de slager helemaal in. ,,Ja, we werden verkozen tot de leukste slagerij van de provincie Utrecht", legt Jansen uit terwijl hij naar een poster wijst. ,,Dat past ook bij ons. Ons team voelt als een hardwerkend gezin. De klanten kunnen dat waarderen." Organisatie Slavako organiseerde de verkiezing. Klanten konden stemmen en dat pakte goed uit. ,,We doen ons best maar we vinden het ook gewoon leuk om meer te doen. We hebben een BBQ service met webshop en bijvoorbeeld wijnen van Astrid & Thérèse. Zo kunnen onze klanten alles rondom een etentje bij ons naar wens maken", besluit Jansen.

Jansen Keurslager, Euterpeplein 48a Amersfoort, jansen.keurslager.nl en bbqservice.nl.
Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie