Team Nachtlicht met v.l.n.r. Diederiek van Loo, Jolijn van de Veen, Anna Walsma, Anita Groenendijk en Wiebe Goslinga.
Team Nachtlicht met v.l.n.r. Diederiek van Loo, Jolijn van de Veen, Anna Walsma, Anita Groenendijk en Wiebe Goslinga. BDU

Nachtlicht: nieuw fenomeen van verstilling voor iedereen

Religie

AMERSFOORT Op vrijdagavond 22 november kunnen Amersfoorters voor het eerst kennismaken met Nachtlicht in de Sint-Joriskerk. Wat is Nachtlicht en wie zijn de mensen achter dit nieuwe fenomeen? In gesprek met Diederiek van Loo, Wiebe Goslinga, Jolijn van de Veen en Anita Groenendijk van Team Nachtlicht.

Anna Walsma

In Utrecht gebeurt het al jaren: één avond per maand is de Dom open voor bezoekers en kun je de door kaarsjes verlichte kerk binnenlopen voor een moment van rust en bezinning. Nachtlicht volgt de opzet van de Night of Light in Utrecht. ,,Het is sfeervol en uitnodigend en je kunt er iets beleven dat je niet snel ergens anders zult beleven. Er is muziek, je kunt een kaarsje aansteken en je kunt een poosje blijven om te genieten van de sfeer in de eeuwenoude kerk. Wil je even met iemand praten, met iemand bidden of een zegen ontvangen, dan kan dat ook. Zo is de kerk er voor iedereen in de stad", schrijft de Raad van Kerken Amersfoort.

Jolijn van de Veen is als stagiaire van stadsdominee Diederiek van Loo betrokken bij Nachtlicht. Ze vindt het een zinvol initiatief, zeker voor jongvolwassenen. ,,Er wordt op een laagdrempelige manier verstilling aangeboden, en ik denk dat daar behoefte aan is." Ze noemt de prestatiedruk die veel jonge mensen ervaren en het aantal jongeren dat met burn-out te maken krijgt.

Iedereen moet succesvol zijn, vol energie en nooit falen, maar dat is niet de werkelijkheidVolgens stadsdominee Diederiek van Loo zijn er maar weinig plaatsen die als 'uitlaatklep' kunnen fungeren. ,,Iedereen moet zich groot houden, succesvol zijn en vol energie. Niemand faalt ergens in. Maar dat is niet de werkelijkheid." Door de schaduwkanten van het leven een plek te geven, kunnen mensen meer in balans komen. Nachtlicht wil daar een bijdrage aan leveren, aldus Van Loo. ,,Een moment van rust kan de weg openen voor een nieuwe kijk op je leven."

Anita Groenendijk verzorgt de communicatie voor de stadsdominee en neemt ook de publiciteit voor dit project voor haar rekening. Ze vindt het mooi voor Amersfoort dat Nachtlicht van start gaat. ,,Ik vind het heel stoer dat wij zo'n open plek hebben, vooral voor jonge mensen." Ze vindt het ook waardevol dat het project breed gedragen wordt, door deelnemers uit verschillende kerken met de stadsdominee als verbindende factor. ,,Dit is waarom we een stadsdominee nodig hebben."

Voor Wiebe Goslinga is het die historische kerk, middenin het centrum, als plek voor een moment van rust of bezinning, die het meest aanspreekt. Ook de gemeente ziet de waarde van het initiatief, aldus Goslinga. Nachtlicht wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Amersfoort.

Wie komende vrijdag het centrum in trekt, doet er verstandig aan de Nachtlicht-teams in de omgeving van de Hof in de gaten te houden. Ze bieden een kaarsje aan en nodigen passanten uit dat aan te komen steken in de Sint Joriskerk. Iedereen kan binnenlopen en weggaan op een tijd die bij hem of haar past.

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort.
advertentie