,,Er ligt nu een kans om van De Kop van Isselt een verblijfsgebied te creëren", zegt Van Veggel.
,,Er ligt nu een kans om van De Kop van Isselt een verblijfsgebied te creëren", zegt Van Veggel. Foto: Arjan Klaver

‘Recreatie-behoefte en leefbaarheid Kop van Isselt onderschat’

10 maart 2022 om 09:20 Achtergrond

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort wil De Kop van Isselt geleidelijk veranderen van een industrie- en bedrijventerrein in een wijk waar haar burgers kunnen wonen, werken, recreëren en ontmoeten. De plannen daarvoor staan omschreven in het ontwikkelkader. „Ons idee is dat de recreatiebehoefte en leefbaarheid wordt onderschat.”

Dit zegt een bezorgde Ruud Luchtenveld. Hij is al jarenlang voorzitter van de Stichting Vrienden van de Eemhaven met als doel de historische, economische en duurzame waarden van het Eemhavenkwartier te behouden en te versterken. Hij deelt zijn mening met Els van Veggel die het gezicht is van Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort, kortweg SIESTA. 

SIESTA heeft al in vroeg stadium gewezen op het belang van het behoud van een tweetal bedrijfshallen en een loods op het Rovaterrein

„In het kader van de burgerparticipatie hebben wij in de aanloop naar de ontwikkeling van De Kop van Isselt bij de gemeente erop gehamerd om beide stichtingen deelgenoot te laten zijn rondom de eerste houtskoolschetsen van dit gebied”, aldus Luchtenveld. „De gemeente stond er open voor zodat beide stichtingen ideeën konden ophalen. We hebben gepraat met de gemeente, het waterschap, de provincie maar ook met roeivereniging Hemus en kanovereniging Keistad.
Alle ideeën hebben we gebundeld in een naslagwerk ‘Vanaf de Eem gezien’ dat met veel lof werd ontvangen. Maar nu we het raadsbesluit over het ontwikkelkader zien blijkt dat veel van onze inspiratie en inbreng hooguit is verwezen naar de uitwerking, waar de stichtingen gelukkig wel bij betrokken blijven. Bijvoorbeeld het pleidooi voor een nevengeul en stadsstrand. De focus in De Kop van Isselt is gericht op veel woningbouw. Logisch. Er is een tekort aan woningen. Maar dit gebied vraagt eenvoudigweg om een betere invulling zodat de leefbaarheid in deze toekomstige woonwijk aan de Eem wordt gerealiseerd en de sportieve en recreatieve functie van de Eem, die het toch al zwaar heeft met de vermaledijde damwanden, uitgebreid kan worden.”

KANS ,,Er ligt nu een kans om van De Kop van Isselt een verblijfsgebied te creëren”, vult Van Veggel aan. „SIESTA heeft al in vroeg stadium gewezen op het belang van het behoud van een tweetal bedrijfshallen en een loods op het Rovaterrein. Die gebouwen worden gelukkig gehandhaafd maar vervolgens wordt wel gekozen voor drie woontorens op en direct ernaast van zestien verdiepingen. Zelfs aan de overkant van het Prodentgebouw aan de Brabantsestraat wordt hoogbouw geprojecteerd. Wij maken ons hier grote zorgen om. De Kop van Isselt moet aansluiten op het volume van het Prodentcomplex en niet andersom. Ik vergelijk het voorgestelde ontwikkelplan met dat van een schilderij. Als de lijst lelijk is dan valt het schilderij ook in het niet. We gaan deze kansen toch niet missen?” 

door Arjan Klaver 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie