Janille (21) werkt mee aan stoma-app die ze zelf als kind zo miste

17 jan, 08:00 Zorg
Persfotograaf AMC
Afbeelding

REGIO Na heel wat ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en opnames moest Janille van der Veen toen ze zestien jaar was onder het mes. Haar darm werd verwijderd en ze kreeg een stoma. Dat leidde bij haar tot veel vragen. Want hoe ga je daar mee om? Hoe werkt een stoma eigenlijk en hoe leg je dat uit aan anderen? ,,Voor kinderen is er nauwelijks informatie beschikbaar over een stoma. Terwijl het krijgen van een stoma heel ingrijpend is, juist voor hen.” Daarom werkt de Nijkerkse Janille (21) nu samen met artsen en onderzoekers aan een stoma-app voor kinderen. Het idee voor de app, StoMakker genaamd, is in de race voor de Medische Inspirator Prijs. En alleen bij voldoende stemmen, kan de app ook daadwerkelijk ontwikkeld worden. 

Janille werd enige tijd geleden benaderd door een team van artsen en onderzoekers. Samen werken zij aan een stoma-app voor kinderen; een middel dat ervoor zorgt dat kinderen op een speelse manier leren omgaan met hun stoma. Volgens Janille is dit medische hulpmiddel van groot belang voor juist de jonge stoma-patiënten. ,,Voor volwassenen is er net een Stoma-app ontwikkeld, maar die is erg informatief en gericht op volwassenen. Voor kinderen is er vrijwel geen informatie beschikbaar, terwijl duidelijke informatie juist zo belangrijk voor hen is.” 

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.