Afbeelding
Annemieke Nierop, ByMiek Photography

Nieuwe vorm van gedenken met app: ‘We hebben allemaal met verlies te maken’

28 december 2020 om 09:51 Zakelijk

AMERSFOORT Na het plotselinge overlijden van haar moeder toen ze vijftien jaar was, schreef de Amersfoortse Yvette den Hartog in 2012 het boek ‘Carpe Diem… Juist nu!’, een boek om jongeren in rouw te ondersteunen. Maar Den Hartog hield het gevoel dat het nog niet af was. Met het ontwikkelen van de app Condole is voor haar de cirkel nu rond.

Mariska Stehouwer

Het overlijden van haar moeder heeft grote impact gehad op haar leven tot nu toe. ,,Ik kom uit een open en hecht gezin en familie. Ook al was het moeilijk na het overlijden van mijn moeder, zeker het eerste jaar, ik had altijd mijn vader, mijn broer en de rest van de familie om mij heen. Later werd ik geregeld op feestjes aangesproken met vragen over het overlijden van een dierbare en werd mijn ervaring gevraagd over hoe daar mee om te gaan. Al deze vragen van anderen maakte dat ik uiteindelijk een boek schreef voor jongeren die een ouder verloren. Een praktisch boek met informatie en herkenning voor de nabestaanden.” 

DIGITAAL VERVOLG ,,In mijn dagelijkse werk in de uitvaartbranche zag ik dat het boek een vervolg moest krijgen, maar wel in een setting die past bij de huidige tijd. Ik ben een ambitieus type en zit vol met ideeën. Ik wilde een digitaal vervolg van mijn boek, maar technisch ben ik niet, dus ben ik in gesprek gegaan met ontwikkelaars en grafisch vormgevers. Mijn vader heb ik deelgenoot gemaakt van mijn plannen en hij geloofde in mij. Dat was voor mij het punt om verder te gaan, want het kost nogal wat om het ook daadwerkelijk te ontwikkelen. Mijn spaargeld zit er in en anderhalf jaar aan vrije tijd, maar nu is de app Condole ook klaar om gebruikt te gaan worden.”

LAAGDREMPELIG Wat moeten we ons voorstellen bij een app die ons ondersteunt in de rouwverwerking? Den Hartog geeft aan dat het één digitale plek is waar alles samenkomt voor de nabestaanden van de overledene: gedenken, herinneren, rouwverwerking, nazorg en digitaal condoleren. ,,Het is een alternatief voor de ouderwetse manier van condoleren. Een lange rij met rouwenden en geen tijd om met de naasten te spreken omdat de volgende in de rij staat te wachten. In het condoleanceboek zet je vaak niet meer neer dan je naam, want anders kan de volgende het allemaal lezen. In deze digitale versie kan je tekst, foto’s, geluidsopnamen en video’s delen. Op deze manier kan je als omgeving je herinneringen delen met de nabestaanden. Ook is er in de app interactie mogelijk. Als omgeving wil je wel helpen, maar hoe is dan de vraag. En als nabestaande heb je op sommige momenten wel wat ondersteuning nodig. Via de app wordt de omgeving op de hoogte gehouden van momenten die voor nabestaanden confronterend kunnen zijn. Zo krijgt de omgeving bijvoorbeeld een melding op de verjaardag en sterfdag van de overledene. Maar ook gewoon los op momenten dat het misschien fijn is de nabestaande weer eens te laten weten dat je aan ze denkt.”

START VAN GROTER GEHEEL Condole is voor iedereen toegankelijk die met verlies te maken heeft of gaat krijgen. Ook deelt Den Hartog zelf haar ervaringen in een blog, met als doel zoveel mogelijk mensen te ondersteunen in een lastige tijd. Gaandeweg de tijd zal de app Condole uitgebreid worden met meer functionaliteiten maar de basis is klaar. ,,Door mijn ervaring met het overlijden van mijn moeder als jongere werd ik ook gevraagd om te spreken op middelbare scholen of bij een Toon Hermans Huis over verlies en rouw. Ik zie ook nog uitbreiding van de app in de vorm van samenwerking met rouwdeskundigen en contact met lotgenoten. Deze app is voor mij echt de start van een groter geheel.”

Bij de uitvaartondernemer kunnen belangstellenden aangeven dat zij gebruik willen maken van deze app. Meer informatie is te vinden op www.condole.nl.

Bron video: Condole

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie