Professor. dr. Frank Backx, medisch specialist AIN.
Professor. dr. Frank Backx, medisch specialist AIN. Joris Lugtigheid
De Specialist

Gerichte hulp bij artrose klachten

25 januari 2023 om 09:00 Zakelijk

AMERSFOORT Artrose Instituut Nederland kan veel betekenen voor mensen met gewrichtspijn. Behandelingen zijn conservatief en dat betekent dat wordt uitgegaan van behandelingen zonder te opereren.

Artrose Instituut Nederland, kortweg AIN, in Amersfoort is een van de vijf vestigingen in Midden-Nederland. In Amersfoort is de praktijk gevestigd aan de Friesestraat. Heel goed bereikbaar door de ligging nabij het stadscentrum. AIN richt zich op artrose, de meest voorkomende gewrichtspijn. De cijfers van mensen die daar last van hebben in Nederland lopen uiteen. „Het is een beetje afhankelijk van de definities die gebruikt worden om het aantal mensen met artrose in beeld te krijgen”, zegt Peter Kruft. ,,Er zijn minimaal zo’n anderhalf miljoen mensen in Nederland die er last van hebben.”

TEAM Behandeling bij AIN verloopt via een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist. De zorgverzekering bekostigt de behandeling bij het AIN vrijwel altijd, en mits voldoende aanvullend verzekerd, vaak in z’n geheel. Kruft: „Onze behandelingen zijn gericht op mensen die niet geopereerd kunnen worden of dat zelf niet willen. Voor een dergelijk conservatief, dat wil zeggen niet operatief, behandeltraject staat er bij ons een paramedisch team met onder andere medisch specialisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten klaar. Geheel afhankelijk van de klachten en problemen wordt er gekeken welke behandeling effectief is. Soms zijn oefeningen goed en voor andere klachten kan afvallen helpen.” 

STARTKLACHTEN Heel typerend voor mensen met artrose zijn startklachten, zoals Kruft het noemt. „’s Morgens opstaan met een pijnlijke knie die dan na enige tijd, een minuut of tien, en wat bewegen minder pijnlijk wordt. Bij dergelijke klachten is er vaak sprake van artrose. Typisch pijn die aan het begin van de dag en na een rustperiode, zoals een poos zitten in een stoel, optreedt en met beweging afneemt.” 

Vroeg of laat krijgen we het allemaal

Een huisarts kan op basis van dit klinische beeld vaak al bepalen of er sprake is van artrose. Leeftijd speelt een rol. „Vroeg of laat krijgen we het allemaal”, weet Kruft. ,,Alleen heeft niet iedereen er evenveel last van. Artrose is het verminderen van de kwaliteit of kwantiteit van het kraakbeen. Dat op zichzelf geeft geen klachten. Maar het bewegen wordt er minder door en er kan gewrichtsontsteking ontstaan. Eigenlijk geven het kapsel en structuren om het kraakbeen heen de klachten en niet het kraakbeen zelf. Het AIN behandelt niet de artrose zelf, maar de structuren die de klachten geven. Daarom helpt therapie vaak zo goed. Met de juiste begeleiding kan gericht worden gewerkt aan het verminderen van de klachten en het verhogen van de kwaliteit van leven.”  

AIN Amersfoort
Friesestraat 111
3812 EB Amersfoort
www.artroseinstituut.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie