'Al met al worden er wekelijks zo'n 150 activiteiten georganiseerd door het team buurtsportsportcoaches.'
'Al met al worden er wekelijks zo'n 150 activiteiten georganiseerd door het team buurtsportsportcoaches.' Rodney Kersten
Advertorial

De buurtsportcoaches zorgen voor beweging

Zakelijk

AMERSFOORT In Amersfoort is een team van buurtsportcoaches actief dat er voor zorgt dat zoveel mogelijk Amersfoorters in beweging komen. Wat doen deze beweegprofessionals nu precies?

,,De nadruk van ons werk ligt bij Amersfoorters voor wie sporten en bewegen niet vanzelfsprekend is. Het grootste gedeelte van de bevolking beweegt voldoende, is lid van een sportvereniging of sportschool.” Jan Hardeman is werkzaam bij SRO en geeft leiding aan het team buurtsportcoaches. ,,We besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan ouderen. Met 65 beweeggroepen in alle wijken, willen we ervoor zorgen dat er voor iedereen de mogelijkheid is om aan te sluiten bij een groep dicht bij huis. Naast de beweging is bij deze groepen ook het sociale aspect erg belangrijk; na afloop wordt er dan ook altijd nagepraat en koffie gedronken.”

De nadruk van ons werk ligt bij Amersfoorters voor wie sporten en bewegen niet vanzelfsprekend is

Ook voor volwassenen is er een beweegaanbod. Met name voor mensen die behoefte hebben aan sociale contacten, chronisch ziek zijn, of moeten revalideren van een operatie worden er iedere week 25 activiteiten georganiseerd, op eigen niveau. Samenwerking met andere partijen is van groot belang. Via doorverwijzingen van onder andere de wijkteams, jongerenwerkers, huisartsen en fysiotherapeuten zorgen zij voor een passend aanbod. ,,In Amersfoort is die samenwerking al heel goed,” aldus Hardeman. ,,Omdat in alle wijken goede sociale netwerken zijn, weet men ons te vinden. En bewegen wordt steeds meer gezien als belangrijk middel om gezondheid en geluk te bevorderen, maar ook om te revalideren na ziekte of een operatie.” 

SAMENWERKING Belangrijk is ook de samenwerking met het onderwijs. Naast een uitgebreid schoolsportprogramma, (toernooien en de kennismakingscursussen Kies je Sport), worden veel naschoolse activiteiten georganiseerd. De Amersfoort Brede Scholen Combinatie (ABC) is hierbij de partner. ,,Het naschoolse activiteitenprogramma is hier heel breed. Kinderen kunnen gemiddeld wel drie middagen in de week meedoen aan sport- of cultuuraanbod.” Maar verenigingen zijn de belangrijkste partners om Amersfoort in beweging te brengen.

Het werk van de buurtsportcoaches staat niet altijd in de spotlights. Samenwerking met Indebuurt, een beweeggroep voor ex-kankerpatiënten, de Diabetes Wandelchallenge, de beweeggroepen voor kinderen met een motorische achterstand zijn van die activiteiten waar maar weinig mensen van af weten. Vaak worden activiteiten in de wijk opgestart, maar daarna overgelaten aan vrijwilligers. Al met al worden er wekelijks zo’n 150 activiteiten georganiseerd door het team buurtsportsportcoaches. Van peuter- en kleutergym tot stoelgym in verzorgingshuizen.

Meer informatie op www.buurtsportcoach.nl.

Dit artikel maakt deel uit van een commerciële sportbijlage die half september in De Stad Amersfoort verscheen. Bij interesse in een advertorial of ander vorm van publiciteit voor uw vereniging of onderneming, staat media-adviseur Michel Rodenburg u graag te woord over de mogelijkheden in onze papieren kranten of digitale kanalen: tel. 06-55706846 of m.rodenburg@bdu.nl.

advertentie
advertentie