,,Er zijn veel zaken rondom relaties en overlijden te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt", zegt notaris Guido van der Brug.
,,Er zijn veel zaken rondom relaties en overlijden te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt", zegt notaris Guido van der Brug. BBD Notarissen
De Specialist

‘Wie het laatst lacht, lacht het best’

16 maart 2022 om 07:30 Zakelijk

,,De laatste decennia zie je steeds meer samengestelde gezinnen, gezinnen met kinderen uit meerdere relaties. Indien er een relatie wordt aangegaan met een weduwe of weduwnaar wees dan extra alert op onverwachte schulden uit het verleden. Een tijdje geleden had ik een bespreking met een verdrietige man uit het Bergkwartier. Zijn partner was, na 20 jaar samenwonen, overleden en nu moest haar erfenis afgewikkeld worden. Toen zij een relatie kregen hebben ze alles geregeld bij een notaris. De verhouding met haar kinderen was niet zo goed geweest, maar zijn kinderen waren altijd erg gesteld geweest op zijn partner. Een vrolijke vrouw die met haar stiefkinderen omging zoals met haar eigen kinderen. Zij had hen ook iets nagelaten in haar testament. Toen zij elkaar ruim 20 jaar geleden ontmoetten woonde zij al in het grote huis en was ze net weduwe geworden. Haar kinderen waren toen net op zichzelf gaan wonen en hij is toen bij haar ingetrokken. Indien ik te maken krijg met een overlijden van iemand die weduwe of weduwnaar was, informeer ik ook altijd naar de afwikkeling van de erfenis van de eerste partner. De man wist daar echter niets over te vertellen. Dat was allemaal geregeld, had zij altijd gezegd. Hij zou het bij haar kinderen gaan navragen. Het samenlevingscontract en haar testament bleken goed opgesteld en gaven de man de mogelijkheid in het huis te blijven wonen.

Een week later stond hij aangedaan weer op de stoep. Hij had van zijn stiefkinderen een afschrift van een akte gekregen waaruit bleek dat door het testament van vader, de kinderen de erfenis toen niet hadden ontvangen en moeder in het huis kon blijven wonen. Zij was aan haar kinderen hun erfenis schuldig gebleven. Ook was in het testament geregeld dat over de niet ontvangen erfenis van de kinderen een hoge rente werd bijgeteld. Hierdoor was de schuld aan de kinderen na 25 jaar inmiddels bijna twee zo groot geworden. De kinderen wilden dit nu gelijk uitbetaald krijgen. De man kon niet de financiële middelen bij elkaar krijgen om de kinderen te betalen en het huis moest worden verkocht. Ondanks het samenlevingscontract en testament moest hij het huis toch verlaten.”


GRATIS LEZINGEN ,,Er zijn veel zaken rondom relaties en overlijden te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt. Dit jaar houden we weer diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren over onderwerpen als erven en testament. De eerste is op dinsdagochtend 12 april. Ook komt dan het levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook belangrijk als je getrouwd bent! Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via bovenstaand telefoonnummer.”

Mr. Guido van der Brug
Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125
Amersfoort
Tel: 033-467 07 00
info@bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie