Paul van der Most is coördinator van Parentshouses.
Paul van der Most is coördinator van Parentshouses. Maranke Pater
Ondernemer in beeld

Parentshouses kunnen rust geven bij scheidingen

29 maart 2021 om 08:51 Zakelijk

AMERSFOORT Tijdelijk woonruimte nodig voor jou en je kinderen na een scheiding? Parentshouses zijn huizen in Nijkerkerveen en Amersfoort, bedoeld om kinderen met ouders die zich in een scheidingssituatie bevinden rust te kunnen bieden.

Maranke Pater

Parentshouses is een burgerinitiatief, opgericht door de bekende Amsterdamse dominee Visser. Paul van der Most is coördinator van de Parentshouses in de gemeente Amersfoort en Nijkerk. In Amersfoort zijn er zes huizen waar ouders met kinderen een tijdelijk onderdak kunnen krijgen. In Nijkerkerveen is de voormalige pastorie ingericht als Parentshouse. Van der Most: ,,Wij geven, door een ouder hier te laten wonen, de kinderen die bij de scheiding betrokken zijn een stem. In echtscheidingssituaties is het vaak zo dat het voor de vertrekkende ouder moeilijk is om woonruimte in dezelfde woonplaats als de kinderen te krijgen. Vaak moet er een huis verkocht worden en zijn de financiële middelen niet groot genoeg om een ouder elders te laten wonen.”

Bij scheidingen is het voor de vertrekkende ouder vaak moeilijk is om woonruimte in dezelfde woonplaats als de kinderen te krijgen

PRIVACY De Parentshouses bestaan uit diverse units binnen bestaande woningen, die door de ouders tegen een sociaal huurtarief worden gehuurd, voor een periode van maximaal een jaar. De kamers in de huizen bevatten meubilair dat bij de Amersfoortse kringloopwinkels is aangeschaft. ,,Kinderen kunnen gebruikmaken van de kinderkamer, die door de ouders in goed overleg afgewisseld wordt gebruikt. Kinderen zullen namelijk niet altijd bij de ene ouder zijn. Ook zijn er ouders met kleine kinderen die ze gewoon bij hen op de kamer kunnen laten slapen. De ervaring is dat het voor zowel de kinderen als de ouders fijn is om wat privacy te hebben.” Er is een gezamenlijke woonkamer, eetkamer en keuken waar de ouders en kinderen gebruik van kunnen maken.

UITKOMST Peter heeft acht maanden in een Parentshouse gewoond. ,,Voor mij was het Parentshouse een uitkomst. Mijn vrouw en ik kwamen er thuis niet goed uit toen we wilden scheiden. Ik was doodongelukkig omdat we nog samen in ons huis woonden. Door het Parentshouse kon ik nog steeds dicht bij mijn kinderen zijn. De tijd hier heeft me rust gegeven. Het had iets verdrietigs, maar het was ook een opluchting. Ik kon doordat ik een eigen plek had ook beter in gesprek komen met mijn vrouw. Inmiddels hebben we een tweede huis aangeschaft waar we om en om zitten, zodat de kinderen hun eigen plek houden. Het mooie aan het Parentshouse was ook dat we in een soort lotgenotensituatie zaten. Er waren mensen om mij heen die mij begrepen.”

Er is door de stichting Parentshouses in samenwerking een scheidingsgids opgesteld. Van der Most: ,,Deze gids is speciaal voor ouders die net bij ons zijn komen wonen om ze op weg te helpen bij het afwikkelen van een echtscheiding, maar we zullen niet als bemiddelaar of adviseur optreden. We willen hen en vooral de kinderen een plek van rust bieden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie