Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Afvalstoffenheffing stijgt flink volgend jaar

8 april 2020 om 14:32 Wonen

AMERSFOORT De jaarlijkse afvalstoffenheffing neemt met ongeveer 52 euro per jaar per huishouden toe. Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voert deze publieke dienst namens de 26 gemeenten uit. Omdat de huidige contracten aflopen, sluit de gemeente Amersfoort per 2021 nieuwe contracten af voor de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en restafval. ,,De AVU laat weten dat  vanaf 2021 de verwerkingstarieven voor GFT en restafval toenemen. Amersfoort moet daarom meer gaan betalen voor de afvalverwerking", schrijft de gemeente.

De kosten van de GFT-verwerking en de restafvalverbranding stijgen per 1 januari in totaal met 2.403.600 euro. ,,De tarieven voor verwerking van restafval en GFT in de provincie Utrecht, waren de afgelopen jaren zeer laag. Huishoudens betaalden hierdoor een lage afvalstoffenheffing. Omdat er bij de verwerkingsinstallaties nu veel meer aanbod is van restafval en GFT, zijn de tarieven in de nieuw af te sluiten contracten hoger. Bovendien is de concurrentie op de GFT-markt in Nederland zeer gering; er zijn weinig verwerkingsinstallaties. Ook hierdoor nemen de kosten toe", verklaart de gemeente.

,,Waar voor de verwerking van GFT-afval en restafval moet worden betaald, leveren papier en PMD (plastic, metaal, drinkpakken) geld op omdat deze grondstoffen gerecycled kunnen worden. De inkomsten uit papier en PMD worden echter steeds minder. De stijging van de verwerkingskosten van restafval en GFT in combinatie met de dalende inkomsten uit papier en PMD, zorgen ervoor dat de totale afvalstoffenheffing volgend jaar met circa 52 euro toeneemt."

Door afval te scheiden, kunnen inwoners invloed uitoefenen op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Hoe meer afval gescheiden wordt, hoe minder restafval hoeft te worden afgevoerd. Door afvalscheiding verder te stimuleren, wil de gemeente verdere stijging van de afvalstoffenheffing voorkomen.

KWIJTSCHELDING Het blijft mogelijk voor huishoudens met een laag inkomen om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan te vragen. De afvalstoffenheffing valt daar ook onder.

De gemeenteraad kan nog reageren op het concept van de programma- en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2021.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie