Peter van Wijk: ,,Ieder merk heeft zijn eigen mengeling van tabak en daardoor z'n eigen smaak.”
Peter van Wijk: ,,Ieder merk heeft zijn eigen mengeling van tabak en daardoor z'n eigen smaak.” Rinus van Denderen
Advertorial

Peter van Wijk (Primera Peters): ‘Een sigaar draait om de beleving’

10 april 2024 om 10:26 Winkels

AMERSFOORT Primera Peters doet misschien niet direct aan tabak denken, toch staat de winkel aan de Arnhemseweg 35 vooral bekend om zijn ruime assortiment sigaretten, sigaren en pijptabak. „Primera heeft een keuzeassortiment. Omdat hier al van oudsher een tabakszaak zat, is dat zo gebleven toen het een Primera-winkel werd”, legt eigenaar Peter van Wijk uit. „Aan deze kant van Amersfoort zijn wij de enige met sigaren van A-merken.”

CULTSTATUS

Het idee om een sigarenwinkel te beginnen, vindt zijn oorsprong in de Dominicaanse Republiek — het thuisland van zijn vrouw. „Een deel van haar familie werkt daar in de tabaksindustrie. Ik heb gezien hoe ze de tabaksbladeren drogen op het land en hoe alles verwerkt wordt in de fabrieken.” Toen Van Wijk tijdelijk zonder werk zat, ontstond het idee om een sigarenwinkel te openen. „Op zoek naar een winkelpand kwam in 2011 deze Primera ter overname op ons pad.”

Aan deze kant van Amersfoort zijn wij de enige met sigaren van A-merken

Sigaren hebben altijd enige cultstatus gehad, zo ziet Van Wijk. „Bij studentenverenigingen bijvoorbeeld en vergeet ook niet iconische figuren als Al Capone of Fidel Castro die je zag met van die dikke Cubaanse sigaren.” De voornaamste reden om sigaren te roken blijft volgens Van Wijk de smaakbeleving met vrienden. „Dat hoort er echt bij, het samen beleven en natuurlijk de smaakbeleving.”

BIJZONDERE EXEMPLAREN 

,,Ieder merk heeft zijn eigen mengeling van tabak, gecombineerd met het dekblad, en daardoor z’n eigen smaak”, vertelt Van Wijk. „Over het algemeen geldt: hoe donkerder de sigaar aan de buitenkant, des te sterker de smaak.” Daarnaast zorgt het verschil in binnenwerk, de mélange, ook voor grote smaakverschillen. „De mix tussen planten uit verschillende landen zorgt voor verschillende smaken.” Ook in de dikte, lengte en de manier waarop de sigaar is gerold — met de hand of machinaal — kan veel verschil zitten. Van Wijk verkoopt sigaren van kleinere tot grote merken als Olifant, Hajenius en Agio. In zijn humidor bewaart hij de meest bijzondere exemplaren. „Dat is een klimaatkast die het vocht reguleert zodat sigaren niet uitdrogen. Je koopt ze per stuk. Mijn topsigaar is de Corona Robusto, een Cubaan van twintig euro”, vertelt Van Wijk. „Dan heb je echt een A-klasse sigaar.”

Meer info bij Primera Peters: 033 4631107

Deze advertorial wordt u aangeboden door Primera Peters Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Stad Amersfoort.nl? Neem dan contact op met Michel Rodenburg (06-55706846 m.rodenburg@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie